Artikelen van de Correspondent

idgepubliceerd @titelauteurtoots
15341 2024-07-26 Dit zijn onze favoriete boeken deze zomer
Herstellen van een burn-out, een onopgeloste moord uit 1676 en de grenzeloze diversiteit van Oost-Europa: inderdaad geen lichte kost, maar deze boekentips van onze correspondenten en collega’s zijn meer dan de moeite waard.
Riffy Bol 2
15479 2024-07-25 Het riool liegt niet: cokegebruik in Amsterdam en Utrecht is in tien jaar tijd verdriedubbeld
Een lijntje coke of lik MDMA? Drugs gebruiken wordt steeds normaler, lezen we in alarmerende berichten in de krant. Kloppen die koppen? Deze week in Grotere Plaatjes zien we hoe hard het gebruik daadwerkelijk stijgt (spoiler: hard).
Simon van Teutem 9
15462 2024-07-25 Wie bezit straks de rechten van jouw AI-hersenimplantaat?
Eerst onze telefoons, toen onze auto’s, straks ons lichaam: als het aan big tech ligt, smelt de mens steeds meer samen met slimme technologieën. Maar voordat onze hersenen in de cloud gaan, is het wel heel belangrijk dat wijzelf eigenaar blijven van die apparatuur.
Ot van Daalen 4
15475 2024-07-24 Wie is hier nou de vogelaar: jij of je vogelspot-app?
Verslavend leuk, zo’n app die live vogelgeluiden voor je herkent. Van tjiftjaf tot halsbandparkiet: de volautomatische vogelaar spaart ze allemaal. Eenmaal thuis weet je precies welke vogels je hád kunnen zien – als je niet naar je telefoon had gekeken.
Arjen van Veelen 6
15476 2024-07-23 Instagram laat je betalen voor iets waar je al recht op hebt: privacy
Sinds vorig jaar geven Facebook en Instagram gebruikers een keuze. Óf je krijgt de dienst zogenaamd ‘gratis’, maar mét gerichte advertenties, óf je betaalt een maandelijks bedrag om niet getrackt te worden. Maar dit gaat voorbij aan een fundamenteel principe: privacy zou geen handelswaar moeten zijn.
Ot van Daalen 2
15399 2024-07-23 Wil je gezond eten? Zeg je dieet dan vaarwel
Weinig koolhydraten, biologisch, eiwitrijk, met of zonder vezels; we proberen de hele dag door gezonde keuzes te maken over wat we eten. Maar zodra je deze eetregels onder de loep neemt, zie je dat ze vol zitten met hardnekkige en schadelijke aannames vanuit een zeer ongezonde dieetcultuur.
Fen Verstappen 9
15472 2024-07-22 Deze mini-misdaaddocu’s zijn simpel van aard, maar verrassend effectief
Ken je dat gevoel, dat je opeens de behoefte hebt om de films met een happy end opzij te schuiven en je in plaats daarvan onder te dompelen in true crime? Die sensatie overviel mij laatst, waarna ik de Netflix-docuserie Catching Killers aanzette.
Riffy Bol 2
15317 2024-07-22 De grote problemen van nu kun je pas aanpakken als je ziet dat alles verbonden is (en nee, dit is geen zoet newageverhaal)
Hoe orden je de werkelijkheid? Het antwoord op die vraag zegt van alles over de cultuur en de machtsstructuren waarbinnen je leeft – en de oplossingen die je ziet. Je kunt het leven zien als een strijdtoneel waarop het individu vecht voor dominantie. Of je kunt erkennen dat er zonder samenleven überhaupt geen leven mogelijk is.
Marjan Slob 2
15321 2024-07-22 Ik ga de theaters in met ‘Armoede uitgelegd aan mensen met geld’. Kom je ook?
Wat moeten mensen met geld weten over armoede? En wat zie en leer je als je door de ogen kijkt van de mensen over wie het gaat? Om mijn ervaringskennis verder te verspreiden, en het gesprek over armoede te blijven stimuleren, begin ik volgend jaar aan een theatertour.
Tim 'S Jongers 4
15474 2024-07-20 Wat is armoede nou echt? Een nieuwe meetmethode gaat eindelijk antwoord geven op die vraag
Goed nieuws: er komt een nieuwe manier om de armoedegrens te bepalen. Hierdoor krijgen we beter inzicht in armoede in Nederland. Dat werd tijd.
Tim 'S Jongers 12
15471 2024-07-19 Kun je liefhebben zonder je te laten kennen? Marijke Schermer schreef een ode aan de voyeur
In de roman In het oog dringt een vrouw het leven van een man binnen zonder dat hij het doorheeft. Ze kijkt liever. Wat is liefde als de ander niet weet wie je bent? Die vraag maakt de liefde zo oer-ingewikkeld, zegt schrijver Marijke Schermer: ‘Hoe je jezelf bewaart én opgeeft.’
Lex Bohlmeijer 3
15466 2024-07-19 Open je smartphone en zie: je leeft niet in een wereld vol beton, maar tussen wilde planten en dieren
Het appeltje van Apple kent iedereen, maar wie herkent de bladeren van een appelboom? In een wereld vol asfalt en logo’s verdwijnt het niet-menselijke leven uit zicht. Tijd voor blikverruiming, want we leven nog altijd midden in de natuur. Pak je smartphone er maar bij.
Thomas Oudman 3
15468 2024-07-18 Langzaam afglijden naar de dood, of kiezen voor het einde?
Door parkinson kan ik steeds minder, ik takel steeds verder af. Ik neem mijzelf waar, een deerniswekkende man die op handen en voeten half óp en half bóven die doornenstruik hangt. Wanneer waag ik de sprong naar het Grote Niets?
Henk Blanken 4
15401 2024-07-18 Het grondstoffendilemma: voor een schoon klimaat kunnen we niet om vieze mijnbouw heen
Voor windmolens, zonnepanelen en accu’s zijn enorme hoeveelheden grondstoffen nodig. Die kunnen we alleen uit de bodem halen door mijnbouw, een schadelijke industrie. Maken we in ons streven naar duurzaamheid niet té vuile handen? Zijn er alternatieven?
Ron Stoop 9
15470 2024-07-17 Als paniek over desinformatie meer impact heeft dan de desinformatie zelf
Het valt niet uit te sluiten dat nepnieuws íéts van effect heeft gehad tijdens de Europese verkiezingen. Maar er is werkelijk niets dat de opgeblazen waarschuwende woorden over desinformatie – tsunami! atoombom! – rechtvaardigt. Met paniek zaaiende politici hebben de Russen straks geen deepfake meer nodig.
Maurits Martijn 5
15449 2024-07-17 Zonder de mens is het bos veel beter af, zegt de man die midden in het bos woont
Rob Bijlsma weet intimiderend veel over natuur. Aan natuurbeleid en -herstelplannen heeft hij een broertje dood – alsof we de natuur onze wetten op kunnen leggen. Het liefst zou hij het bos afsluiten voor grote groepen mensen: ‘Natuur zien als decor voor een dagje uit en dan roepen: “O, wat is het hier moooooi!” Dat ís het ook, maar intussen wordt dat “Nationale Park” onder de voet gelopen. Vandaar dat ik vind: een hek eromheen, iedereen eruit.’
Arjen van Veelen 15
15425 2024-07-16 Ongelukkiger mét kinderen? Dat ligt niet aan je kind, maar aan je werk
Hoe kan het dat jonge ouders in sommige landen zoveel ongelukkiger zijn dan de jonge ouders in hun buurlanden? Het antwoord: dat heeft alles te maken met hoe ze tegen werk aankijken.
Hakon Mosbech 5
15387 2024-07-16 Lever mensen met schulden niet over aan de markt
Wie schulden heeft, kan onder ‘bewind’ terechtkomen – een vorm van financiële hulpverlening. Voor commerciële bewindvoerders zijn mensen met schulden een verdienmodel, met alle perverse prikkels van dien. Tijd voor één centrale, publieke plek waar je eerlijk wordt geholpen als je geldproblemen je boven het hoofd groeien.
Charisma Hehakaya 7
15465 2024-07-15 Aanslag op de democratie – of wat er nog van over is
Het schokkendste aan de aanslag op Donald Trump was misschien wel hoe weinig schokkend het was. Zeg eerlijk: was u verbijsterd? Ik niet in ieder geval.
Rob Wijnberg 12
15448 2024-07-15 Hoe smartphones onze kinderen ongelukkig maken – en wat we eraan kunnen doen
In een levensgroot technologisch experiment zijn onze kinderen de proefkonijnen, betoogt Jonathan Haidt in zijn bestseller The Anxious Generation. Direct menselijk contact wordt massaal vervangen door interacties via een scherm. Het resultaat? Een mentalegezondheidscrisis, die alleen de overheid kan aanpakken.
Simon van Teutem 12
11617 articles found so far (656,515 toots/tweets)

« First | « Previous | Next » | Last »