Artikelen van de Correspondent

idgepubliceerd @titelauteurtweets
13521 2022-06-24 Wat je van apen (m/v/x) leren kan: een gesprek over gender met primatoloog Frans de Waal
Een nieuwe aflevering van De Rudi & Freddie Show! Dit keer is primatoloog Frans de Waal te gast, die een boek schreef over gender bij primaten. Tegenwoordig worden genderverschillen veelal verklaard door cultuur. Dat meisjes met poppen spelen, is aangeleerd. Maar, zegt De Waal, wie naar apen kijkt, ziet dat gender wel degelijk ook een biologische basis heeft.
Rutger Bregman 2
13512 2022-06-24 Zijn rozen nog mooi als je weet hoe ze worden gemaakt?
Zijn rozen nog steeds een romantisch cadeau als ze onder mensonterende omstandigheden geproduceerd worden, in een vliegtuig deze kant op komen, en nergens meer naar ruiken? Die vragen stelt Rebecca Solnit in Orwell’s Roses, haar boek over de grote schrijver en rozenliefhebber.
Jelmer Mommers 5
13523 2022-06-23 Nederland komt chronisch te laat met grote beslissingen. Niet handig, niet verstandig, vaak schadelijk
De Nederlandse politiek heeft een traditie hoog te houden: te laat komen met belangrijke beslissingen. Politiek dagboek over een nationale handicap die eindelijk eens onderkend en overwonnen zou moeten worden.
Marc Chavannes 6
13520 2022-06-22 Modemerken komen overal mee weg, zag deze oud-fabrieksmanager in Cambodja
Kim van der Weerd dacht dat ze alles van mensenrechten afwist, tot ze manager werd van een kledingfabriek in Cambodja. Daar zag ze: kledingmerken schuiven de risico’s én de verantwoordelijkheden voor goede werkomstandigheden op fabrikanten af.
Emy Demkes 12
13505 2022-06-22 Leestip: Nina Polaks ‘Buitenleven’ is een intelligente droom over liefde en zinvol leven
Op een dag had ik Buitenleven, de nieuwe roman van collega Nina Polak, uit en moest ik alleen verder. Het boek is onnadrukkelijk mooi geschreven, bijna onschuldig. Desondanks is ieder gesprek, iedere waarneming, geladen. Polaks taal is speels, fris en soms bijna barok met een knipoog.Net als in haar vorige boeken (We zullen niet te pletter slaan (2014) en Gebrek is een groot woord (2018)) denkt Polak na over wat schrijven is, maar deze keer doet zij dat implicieter, en sleept de lezer binnen een paar bladzijden mee in het avontuur van twee geliefden die de grote stad verlaten om te ontsnappen aan alle drukte en opgefokte verwachtingen.De zoektocht naar zuiverheid op het onbedorven land is zo oud als de boekdrukkunst, maar wordt door hoofdpersonen Rivka en Esse als nieuw beleefd en tegelijk beschouwd. Zij storten zich in het sociale leven van het Noorderland, vooral een aanduiding van mentale geografie, waar zij al snel in de invloedssfeer komen van een dominante zielenherderin.Polak schiep echte mensen, vol knopen, liefde en twijfel. Om een eindje met hen mee te leven. En afscheid te nemen met een lichte toets.
Marc Chavannes 3
13518 2022-06-21 Wat Brexit en de stikstofcrisis met elkaar te maken hebben: wensdenken en loze beloftes
Als je aandachtig kijkt, zie je talloze parallellen tussen de Brexit en de stikstofcrisis. Onmogelijke toekomstbeloftes? Check. Politici die met leugens om de ongemakkelijke waarheid heen draaien? Check. Gewone burgers die de dupe zijn? Check.
Simon van Teutem 18
13515 2022-06-20 Het grootste misverstand over klimaat: dat de strijd tegen de opwarming kan ‘mislukken’
Het tegengaan van verdere opwarming is geen kwestie van van alles of niets, maar van gradaties: het probleem wordt groter als we meer uitstoten, en minder groot als we daarmee stoppen. Dat geeft hoop voor de toekomst: alles hangt af van wat wij denken, durven en doen.
Jelmer Mommers 25
13504 2022-06-20 Waarom slimme kinderen domme keuzes maken
Vwo is ‘hoger’ dan vmbo, bèta ‘beter’ dan talen. Waar maakt die hiërarchie leerlingen blind voor?
Johannes Visser 72
13478 2022-06-20 Leestip: Wanneer een stad progressiever wordt dan goed voor haar is
Winkeldieven? Slachtoffers van het systeem! Een naakte, dakloze man aan de drugs die schreeuwend een kartonnen doos opeet? Recht op zelfbeschikking! Schoolcijfers en toetsen? Institutioneel racisme!San Francisco was altijd al een uiterst progressieve stad. Maar in de afgelopen jaren is het bestuur van de parel aan de Amerikaanse westkust zó onuitstaanbaar progressief geworden dat zelfs uitgesproken linkse stemmers en minderheden er genoeg van krijgen, schrijft The Atlantic.Straatcriminaliteit tiert er welig, drugsverslaafden liggen in de openlucht te creperen, woningen kunnen niet worden bijgebouwd omdat het ten koste gaat van rozentuinen en een streepje zonlicht in het park, de onderwijsraad houdt lange, verhitte Zoom-vergaderingen omdat drie van de tien personen in het oudercomité wit zijn.Tot op zekere hoogte hebben deze progressieven het gelijk aan hun zijde – de woningcrisis is vooral te danken aan de instroom van duizenden rijke werknemers in de techindustrie van het nabijgelegen Silicon Valley, en racisme is een aanhoudend probleem. Maar wie veelplegers nauwelijks straft, drugsgebruik normaliseert en woke taalgebruik eenzijdig oplegt, kan wachten op een conservatieve backlash. Een pragmatische rem op al te radicaal beleid is soms bepaald geen gek idee.
Riffy Bol 2
13508 2022-06-18 Wat bezielt al die mensen die ijskoud douchen?
‘The Iceman’ Wim Hof inspireert wereldwijd mensen om elke ochtend ijskoud te douchen. Goed voor je immuunsysteem! Maar misschien ook gewoon zelfkastijding. Want daar houden wij mensen van.
Nina Polak 5
13509 2022-06-18 Alle bomen deugen (en verkoelen) 🌳
Je kunt het zo gek niet verzinnen of de boom doet het beter.
Tamar Stelling 24
13484 2022-06-18 Wat de emancipatie nu nodig heeft: deeltijdprinsjes
Zorgen voor je kinderen heeft weinig aanzien, geen status, het betaalt niet. Maar het is wél een van de belangrijkste bronnen van welzijn en geluk. Dus vaders, het mooiste vaderdagcadeau dat je jezelf en je kind kunt geven: minder werken en meer gaan zorgen.
Sophie van Gool 13
13502 2022-06-17 Kijktip: Deze serie laat je sympathie voelen voor de kwaadaardige hoofdpersonen
In de Netflixserie Ozark (vier seizoenen) raken Marty en Wendy Byrde, een accountant en een spindoctor uit Chicago, verstrikt in en uiteindelijk aan de top van een Mexicaans drugskartel.Net als in de serie
Michiel de Hoog 2
13486 2022-06-17 Ga eens in gesprek met je tegenpool
Een gesluierde jonge vrouw die te rade gaat bij een seculiere psycholoog. De zoon van de verbannen Ottomaanse grootvizier die tot zijn verbazing telkens het pad van een vrouwelijke ruiter kruist. De Turkse populaire cultuur en geschiedenis zitten vol met ongemakkelijke tegenstellingen en ontmoetingen – die je uitdagen verder te kijken dan je eigen vooroordelen.
Dilara Bilgiç 5
13506 2022-06-16 Gelderland schrapt door een personeelstekort 1.500 rechtszaken. En dat is geen incident
Een personeelstekort teistert de rechtspraak. Rechters werken systematisch over. Hun rooster is te vol en houdt te weinig rekening met steeds ingewikkelder zaken. Zij nemen vrije dagen op om het werk te doen dat blijft liggen. In Gelderland is nu zelfs besloten 1.500 zaken maar helemaal niet te behandelen.
Marc Chavannes 2
13489 2022-06-16 Onzeker op je werk? Deze man werd ontslagen omdat hij ‘dode ogen’ had
Een podcast duikt in de onzekerheid van de showbusiness.
Sanne Blauw 2
13497 2022-06-16 Dakloosheid is een rotonde waar je makkelijk op komt, maar bijna niet meer af
De wooncrisis is meer dan een gebrek aan huizen – het is ook een overheid die niet helpt als dat moet. Vandaag: de succesvolle zakenman die door een reeks aan financiële tegenvallers dakloos raakte.
Josta van Bockxmeer 15
13499 2022-06-15 Keuzevrijheid wordt overschat
In deze nieuwsbrief: waarom een onsje minder keuzevrijheid misschien wel nodig is.
Jelmer Mommers 3
13498 2022-06-15 Sancties tegen Rusland doen ook hier pijn – maar dat hoeft niet
Met sancties een einde maken aan een oorlog – zoals die in Oekraïne – is een zaak van lange adem. En zeker in handelsregio’s Nederland en Europa doen economische straffen ook ‘thuis’ pijn. Wat kunnen die economieën doen om weerbaarder te worden in een wereld waar sancties vaker zullen voorkomen?
Nicholas Mulder 5
13490 2022-06-15 Kijktip: De leden van deze sekte geloofden dat de dood hen in aliens zou veranderen
Gooi een scheut Star Trek, een snuf Close Encounters of the Third Kind, een toef new age en een dosis christendom in een blender, en je krijgt Heaven’s Gate. Deze Amerikaanse sekte, met een harde kern van 39 mensen, was actief van 1975 tot 1997. Ze werd geleid door een operazanger die doet denken aan een gehypnotiseerde Mister Rogers en een verpleegster die oogt als een catatonische Florence Nightingale.Sekteleiders zijn een oneindige bron van fascinatie – zie ook
Riffy Bol 3
10747 articles found so far (640,418 tweets)

« First | « Previous | Next » | Last »