Artikelen van de Correspondent

idgepubliceerd @titelauteurtweets
13659 2022-08-13 Make de Floriade Great Again #MFGA 🌼
De Floriade had ons allemaal kunnen redden van de verzengende hitte. Was ze maar een groene openlucht-IKEA geweest, waar je het verkoelendste dakgroen kunt uitkiezen, de eetbaarste tuin of zuiverendste gevel – maar uiteraard pas ná een rondgang langs vele ontploft groene paviljoenen, ter inspiratie.
Tamar Stelling 9
13647 2022-08-13 Iemand die ik niet ken: Diny van de DELA (of: toen ik moeder werd en mijn vader doodging)
Toevallige ontmoetingen met onbekenden: ze bepalen mede hoe we elkaar en onszelf zien en vaak vergeten we ze net zo snel als ze ontstonden. Daarom schrijf ik elke maand een portret van iemand die ik niet ken. Vandaag: ik kreeg een baby, maar eerst stierf plotseling mijn vader. Toen was daar Diny van de DELA.
Vera Mulder 6
13650 2022-08-12 Deze frisse ambtenaar nam ontslag en begon een economische denktank – waarom?
Een nieuwe aflevering van De Rudi & Freddie Show! Zonder Rutger, maar mét Vinzenz Ziesemer, oud-ambtenaar en nu leider van een denktank. We hebben het onder andere over ambtelijke loopgraven, begrotingspolitiek en vermogensongelijkheid.
Jesse Frederik 2
13627 2022-08-12 Ik voel me nergens thuis, maar met etniciteit heeft dat niets te maken
Het zijn niet mijn roots, het beetje pigment of mijn haar- en oogkleur waardoor ik me zo vaak ontheemd voel. Ik begaf en begeef me tussen mensen tot wie ik een te grote afstand voel – niet door mijn etniciteit, maar door mijn klasse.
Hizir Cengiz 4
13658 2022-08-11 De wooncrisis is veel meer dan een tekort aan betaalbare huizen
Het woondebat gaat vooral over hoeveel huizen erbij moeten komen, en hoeveel die mogen kosten. Maar een huis is meer dan een dak boven je hoofd. Laat de vraag daarom zijn: wat hebben mensen nodig?
Josta van Bockxmeer 32
13656 2022-08-11 Minder vleesconsumptie? Een duurzaamheidstaks wérkt
Verdiep je in een onderwerp waarover je een radicale mening hebt, en je wordt vanzelf minder overtuigd.Nou heb ik me de afgelopen twee jaar verdiept in de Nederlandse landbouw, maar een van mijn standpunten is alleen maar radicaler geworden. Het is echt heel belangrijk en noodzakelijk dat we minder vee gaan houden, en navenant minder vlees, zuivel en eieren gaan nuttigen. Voor de natuur, voor het klimaat, voor een betere omgang met dieren, en voor het faciliteren van bevolkingsgroei.Dat gevoel werd nog sterker door naar Studio Plantaardig te luisteren. Deze podcast gaat over de ‘eiwittransitie’: waarom en hoe moeten we ons voedselsysteem verleggen van vooral dierlijke naar zoveel mogelijk plantaardige eiwitten?In deze podcast geen alarmistische kreten, maar uitgebreide gesprekken met experts die de feiten op een rijtje hebben en deze haarfijn kunnen uitleggen.Zelf stond ik versteld van het geschatte effect van een duurzaamheidsbijdrage op dierlijke producten. Wanneer je dierlijke producten op termijn gemiddeld 40 procent duurder maakt, afhankelijk van de schade die ze veroorzaken aan de omgeving, zal de Nederlandse vleesconsumptie naar verwachting met maar liefst de helft dalen.
Thomas Oudman 2
13649 2022-08-10 Wat betekent vrijheid nog als de zomers te heet zijn en je geen gehaktballen meer mag eten?
Doen waar je zin in hebt zonder overheidsbemoeienis, dat is wat we vandaag onder vrijheid verstaan. Maar deze manier van denken is een uitvinding uit de achttiende eeuw, zegt historicus Annelien de Dijn. Nu de klimaatcrisis om stevige ingrepen vraagt, is ons denken over vrijheid aan revisie toe.
Jelmer Mommers 11
13655 2022-08-10 Deze man betaalt een torenhoge prijs voor het blootleggen van Poetins corruptie
Wie openlijk het gevecht aangaat met Vladimir Poetin, slaapt de rest van zijn leven met één oog open en kijkt altijd over zijn schouder. De Amerikaans-Britse hedgefondsmanager Bill Browder weet dat als geen ander. In de jaren negentig begon Browder te investeren in de voormalige Sovjet-Unie, waar communisme had plaatsgemaakt voor cowboykapitalisme.Hij bouwde een portfolio op van 4,5 miljard dollar, maar zijn corruptieonderzoeken bij ondernemingen schoten de Russen in het verkeerde keelgat. Browder werd gedeporteerd, zijn investeringsfonds werd ingepikt en het Poetinregime stal 230 miljoen dollar via een onwettige belastingteruggave. Browders advocaat Sergej Magnitski legde de fraude bloot, belandde in de gevangenis en werd in 2009 vermoord. Over deze periode publiceerde Browder in 2015 het boek Red Notice.Het vervolg,
Riffy Bol 2
13653 2022-08-09 Heeft Mark Rutte de grenzen van zijn groei bereikt?
Was Mark Rutte als langstzittende premier gewoon de handigste van zijn generatie of de beste verpersoonlijking van de tijdgeest? Politiek dagboek over de vraag of de eeuwige premier kan blijven meeveranderen met wat de tijd vraagt.
Marc Chavannes 27
13652 2022-08-08 Wat een veld vol vlas ons kan leren over een eerlijker economisch systeem
Waarom we de (financiële) risico’s in onze economie eerlijk moeten verdelen, en hoe.
Emy Demkes 2
13648 2022-08-08 Twee neergestorte vliegtuigen, één crashlocatie
Op 24 januari 1966 stort een vliegtuig met 117 inzittenden neer bij Chamonix, een stadje in de Franse Alpen op de hoogste berg van Europa: de Mont Blanc (4.807 meter). Opmerkelijk, want zestien jaar eerder stortte er op dezelfde plek ook al een vliegtuig neer. Van dezelfde luchtvaartmaatschappij, Air India.In het gebergte en in de valleien daaromheen wordt hevig gespeculeerd over sinistere oorzaken, gevoed door het feit dat Homi Bhabha, hoofd van het atoomprogramma van India, aan boord van het tweede vliegtuig zat.Eén man, Jean-Daniel Roche, raakt geobsedeerd door het verhaal en gaat zelf op onderzoek uit. Zonder enige ervaring beklimt hij de gletsjer, waarop de wrakstukken van het vliegtuig met het smelten van het ijs langzaam maar zeker bloot komen te liggen.Roche ontpopt zich al snel als een controversiële man vanwege zijn aandachttrekkerij richting de pers en roekeloze gedrag in de bergen – wat hem de bijnamen ‘Kuifje van de Mont Blanc’ en ‘La teigne des glaciers’ (ringworm van de gletsjers) oplevert.Uiteindelijk komt Roche tot de theorie dat het neergestorte vliegtuig in 1966 in botsing moet zijn gekomen met een Italiaans spionagevliegtuig. En dat Frankrijk de zaak in de doofpot heeft gestopt.Het verhaal, waarvoor journalist Simon Akam afreisde naar de Franse Alpen, verscheen al in 2019, maar is nog altijd een dikke aanrader. Zeker voor wie snakt naar wat verkoeling deze zomer.
Emy Demkes 2
13651 2022-08-08 Als wij minder vlees produceren, lijdt de wereld minder honger (en lossen we direct het stikstofprobleem op)
Een graanschip uit Oekraïne is eindelijk onderweg naar
Thomas Oudman 112
13645 2022-08-06 Dit is een van de invloedrijkste politici als het gaat om energie (maar vrijwel niemand die ’m kent)
Mohammed Chahim (Marokko, 1985) geldt als een van de machtigste politici in Brussel als het gaat om energie. Toch is er vanuit Nederland weinig belangstelling voor zijn werk. Dat is gek, want hij zou weleens van grote invloed kunnen zijn op de broodnodige energietransitie.
Lex Bohlmeijer 32
13638 2022-08-06 Zo klinken de welgemeende, oprechte of zelfs diepste excuses van het kabinet
‘De Nederlandse regering zegt steeds vaker "sorry"’,
Tessa Sparreboom 5
13600 2022-08-05 Hoera, het is Pride! Hang je regenboogvlag uit! Maar welke?
De iconische Pride-vlag werd de laatste jaren meermaals aangepast – om onderbelichte queer groepen te representeren. Niet iedereen kan zich daarin vinden. Want waarom krijgen bepaalde groepen meer aandacht dan de rest?
Valentijn De Hingh 6
13639 2022-08-04 Dit honderd jaar oude belastingvoordeeltje voor boeren kost ons nog steeds miljarden (en is nergens goed voor)
De zogenoemde landbouwvrijstelling voor boeren kostte de staat de afgelopen tien jaar 11 miljard euro, ofwel twee Betuwelijnen, 110 Sywert-mondkapjesdeals of 174 Joint Strike Fighters. Juist nu de landbouw moet hervormen is het tijd om dat voordeel af te schaffen.
Jesse Frederik 124
13580 2022-08-03 Deze nieuwsgierige man uit Pruisen opende onze ogen voor (de menselijke invloed op) de natuur
Er zijn dolfijnen, apen, kevers, pinguïns, inktvissen en vlinders, maar ook zeestromen, bergen, rivieren en een maankrater
Ruben Mersch 2
13626 2022-08-03 Tussen kunst en kind
Briljante kunstenaars zouden slechte moeders zijn, en andersom. Maar wie de boeken van de Amerikaanse schrijver Jenny Offill leest, leert dat het misschien alleen moeilijk is om een bepaalde soort moederschap te combineren met een bepaalde soort kunst. En dat beide aan revisie toe zijn.
Bregje Hofstede 8
13376 2022-08-02 Wat je doet als je overheid niets doet
In deze nieuwsbrief: wat we kunnen leren van falende staten, en een update uit Oekraïne.
Maite Vermeulen 2
13625 2022-08-02 Deze omwenteling in het woonbeleid bleef onopgemerkt
Het derde deel van de woonplannen van minister Hugo de Jonge gaat over mensen die niet voldoende hebben aan een (enigszins) betaalbaar dak boven hun hoofd. Dat zet aan het denken, want: geldt dat niet voor iedereen?
Josta van Bockxmeer 3
10833 articles found so far (643,024 tweets)

« First | « Previous | Next » | Last »