Artikelen van de Correspondent

idgepubliceerd @titelauteurtweets
12254 2021-04-20 Help ons de Tegel Publieksprijs winnen voor onze podcast over stroom en vooruitgang
Hoe het leven eruitziet wanneer je stopcontact te pas en te onpas dienst weigert, kunnen we ons in Nederland nauwelijks voorstellen. In Nigeria, de grootste economie van het contitent, is het aan de orde van de dag. Nigerianen noemen hun stroomvoorziening NEPA, Nigerian Electric Power Authority, of in de volksmond: Never Expect Power Always.Hoe kan het dat het juist in het powerhouse van Afrika zo slecht gesteld is met de power? Correspondent Maite Vermeulen, destijds woonachtig in Lagos, besloot de draden uit haar meterkast te volgen naar de bron van de problemen. Dat blijkt lastiger dan gedacht, en ze ontdekt dat veel van de problemen waar Nigeria mee worstelt ook in Nederland niet zijn opgelost. Waar men daar nog dapper droomt van een duurzame groene revolutie, lijken we die hoop hier soms allang te hebben opgegeven.Het resultaat is de vierdelige podcastserie Never Expect Power Always, waarin Maite en ik, audioredacteur Jacco Prantl, je meenemen in de bizarre wereld van het Nigeriaanse stroomnet, en een veel groter verhaal blootleggen over vertrouwen, ontwikkeling en vooruitgang.Onze serie is nu genomineerd voor de prestigieuze Tegel in de categorie Podcast. Wij kunnen niet veel meer dan duimen en hopen op de prijs, die op 10 mei wordt uitgereikt. Maar jullie kunnen wel iets doen! Want er is ook nog een Publieksprijs die we in de wacht kunnen slepen. Daarvoor kunnen jullie je stem uitbrengen door op de onderstaande link te klikken.Heb je NEPA het afgelopen jaar met plezier gevolgd? Breng dan vóór 7 mei je stem uit. Heel veel dank!
Jacco Prantl 2
12276 2021-04-20 Wie heeft de macht tijdens de formatie?
In deze aflevering van Stemmen gaan we dieper in op het formatieproces. Wie heeft het initiatief en de macht in de formatie en waarom is dat zo?
Marc Chavannes 4
12296 2021-04-19 Hoe de kledingindustrie schoner kan? Beloon arbeid en maak vervuiling duur
Over de noodzaak van een belastinghervorming en hoe de Oeigoeren-kwestie de kledingbedrijven al maanden bezighoudt. Daarover lees je in deze nieuwsbrief.
Emy Demkes 2
12282 2021-04-19 Deze oplossing voor de vervuilende kledingsector is ook nog eens goed voor de economie
De textielindustrie leent zich bij uitstek voor drastische belastinghervormingen. Door arbeid te belonen en vervuiling duurder te maken is er een wereld te winnen. Voer voor idealisten? Welnee, ziet groene investeerder Femke Groothuis. Het is uiteindelijk gewoon een beter economisch systeem.
Emy Demkes 16
12291 2021-04-17 Twee chemokuren zetten de muzieksmaak van deze saxofonist op z’n kop
Baritonsaxofonist Ties Mellema moest twee keer aan de chemotherapie, en dat zette ook zijn muzikale leven op z’n kop. Hij nam een sampler en een synthesizer mee naar de ziekenzaal en begon te luisteren naar muziek die hij voorheen nooit kon waarderen. Binnenkort komt zijn eerste elektronische album uit.
Lex Bohlmeijer 3
12293 2021-04-16 Bee-washing: een slaatje slaan uit de paniek over bijensterfte
Dit weekend telt Nederland bijen. Mooi, want er is weinig bekend over hoe bijen het hier doen. Wel duidelijk: bijenhotels en andere ‘bee-washing’ gaan de bijensterfte niet oplossen.
Tamar Stelling 16
12283 2021-04-16 De fijne kneepjes van de V85
Nog even over de V85: de snelheidsmeting die laat zien of de langzaamste 85 procent van de automobilisten zich aan de snelheid houdt. Daar worden bewoners die bezorgd zijn over hardrijders vaak mee het bos in gestuurd. Maar het ging die bewoners nou net om de snelste 15 procent van de bestuurders. Die maken het gevaarlijk.Mijn vader mailde deze vergelijking: ‘Dit is zo iets als: suikervrij = als er minder dan 5% suiker in zit en dat durven de suikerbazen niet!’Op Twitter
Thalia Verkade 2
12286 2021-04-16 Weg met e-mail!
In dertig jaar tijd is digitale communicatie de norm geworden. Aan berichten geen gebrek, maar toch zijn we er niet beter door gaan werken. Ons werk verandert juist in een hyperactieve, maar weinig efficiënte bijenkorf, schrijft computerwetenschapper Cal Newport.
Sanne Blauw 15
12279 2021-04-16 In een discussie over te hard rijden klink je al snel radicaal
Mijn verhaal over waarom we te hard kunnen blijven rijden maakte veel reacties los, die alle kanten opgingen. Het doet me denken aan de eerste jaren van de zwartepietendiscussie. Verwarring alom, en je klinkt al snel radicaal.
Thalia Verkade 3
12289 2021-04-15 Het Berlijnse huurplafond is van de baan. Dat is ook slecht nieuws voor huurders in andere landen
Het is een overwinning voor commerciële verhuurders van woningen, en voor de conservatieve oppositie van de deelstaat Berlijn. Het Duitse constitutioneel hof oordeelde dat het Berlijnse huurplafond, een ingrijpende maatregel om de huren in de hoofdstad betaalbaar te houden,
Josta van Bockxmeer 1
12284 2021-04-15 Het. Is. Te. Veel. Over het bombardement aan online berichten
Hoe ik mijn werkplezier verloor.
Sanne Blauw 2
12280 2021-04-15 De corona-app is vooral nuttig voor de volgende pandemie
De CoronaMelder-app moest een quick fix zijn voor een ingewikkeld probleem. Maar ruim een jaar later is het werk nog steeds niet klaar. Een mislukking? Niet als je de app ziet als een groot experiment.
Dimitri Tokmetzis 3
12272 2021-04-15 Komt een zorgtoerist bij de dokter
Als een vrouw op mijn straatarts-spreekuur komt met een enorme tumor op haar borstkas, heb ik het gevoel dat er iets niet pluis is aan haar verhaal. Ik vermoed dat zij legaal naar Nederland is gekomen om hier ‘gratis’ zorg te krijgen.
Michelle van Tongerloo 8
12278 2021-04-14 Wat de cijfers over verkeersslachtoffers niet laten zien: ménsen maken elkaar dood in het verkeer 
De jaarlijkse ongevallencijfers van het CBS zijn weer uit. Belicht wordt er wie er waar op welke manier doodgaat. Maar niet: wat we elkaar aandoen, door toedoen van onze rijdende machines. Per ongeluk. Daardoor lijkt het of we er weinig aan kunnen doen.
Thalia Verkade 19
12263 2021-04-14 Het. Is. Te. Veel. Hoe ik door de eindeloze stroom berichten mijn werkplezier verloor
De pandemie vergrootte een probleem dat er al langer was: te veel input. Te veel mails, te veel nieuwsberichten, te veel meningen. Mag het wat minder?
Sanne Blauw 20
9770 2021-04-14 Het zijn geen ongevallen. Dit is structureel verkeersgeweld
Het CBS meldt vandaag: 610 verkeersdoden in 2020. Dat ik hier ooit simpel over dacht komt mede door die getallen. Daardoor zag ik een verkeersslachtoffer niet als een uniek verlies van een geliefde in een structureel gewelddadig systeem, maar als een telbaar foutje.
Marco te Brömmelstroet 2
12267 2021-04-13 Een betaalbaar huis is de basis van je bestaan
Actiegroep De Noordas uit Amsterdam-Noord houdt zich bezig met problemen door armoede. Hun prioriteit: betaalbaar wonen.
Josta van Bockxmeer 3
12274 2021-04-13 Wat het kabinet negeert met de nieuwe Kraakwet: wonen is een grondrecht
In de discussie over de nieuwe Kraakwet had niemand het over waarom krakers in leegstaande gebouwen trekken. Dat komt doordat politici privébezit zwaarder laten wegen dan het recht op een woning. Zo komt er nooit een einde aan de woningnood.
Josta van Bockxmeer 13
12265 2021-04-13 De slechtste manier om ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen te stimuleren: patenten
Patenten zijn essentieel om nieuwe medicijnen en vaccins te ontwikkelen, zeggen farmaceutische bedrijven. Dat klopt alleen niet. De meeste patenten hebben niets te maken met de innovatie die nodig is voor goede medicijnen voor iedereen: ze draaien voornamelijk om geld verdienen.
Ruben Mersch 13
12270 2021-04-11 Deze week: Zorg is tegelijkertijd essentieel en ondergewaardeerd. Hoe kan dat?
Elke week delen we een selectie van onze verhalen per mail en op de site, gekozen door een medewerker van De Correspondent. Deze week aan het woord: correspondent Zorgzaamheid Lynn Berger.
Lynn Berger 3
9972 articles found so far (622,826 tweets)

« First | « Previous | Next » | Last »