Artikelen van de Correspondent

idgepubliceerd @titelauteurtweets
13426 2022-05-28 Leestip: De laatste appjes tussen coronapatiënten en hun naasten
Afgelopen 19 mei passeerde het aantal Amerikaanse coronadoden een miljoen. De oorlog in Oekraïne heeft de pandemie in veel westerse landen naar de achtergrond van het bewustzijn verdreven, maar The New York Times laat de realiteit van het virus weer even hard doordringen.De krant verzamelde intieme communicatie tussen lezers en hun kinderen, broers of zussen, ouders, grootouders en levensgezellen die in het ziekenhuis lagen met covid-19. Om de herinnering aan een geliefde levend te houden, of om krantenlezers te confronteren met de pijn die de pandemie in zo veel gezinnen en vriendenkringen heeft aangericht. De appjes variëren van volharding tot verloren hoop, van voorpret richting genezing tot angst voor het naderende einde.‘Alles is stabiel, herstel gaat langzaam’, schrijft een 58-jarige medisch bestuurder met enig optimisme aan zijn partner. Twintig dagen later overleed hij. ‘Ik ben bang’, vertrouwt een 36-jarige moeder van twee kinderen haar zus toe. ‘Bid alsjeblieft dat mijn longen vannacht iets wonderlijks doen.’ Twee weken later zou ze haar laatste adem uitblazen.
Riffy Bol 2
13444 2022-05-28 Wat Shasha (31) ervoer na 8 maanden basisinkomen: als je de kans krijgt om te falen, kom je verder
Honderd burgers schenken maandelijks 50 euro, om zo vijf huishoudens tijdelijk een soort basisinkomen te bieden. Zonder tegenprestatie. Dat is het idee achter Collectief Kapitaal. Shanayda ‘Shasha’ Triebel was een van de ontvangers. ‘Het extra geld gaf me ruimte om een negatieve spiraal te doorbreken, om te ontdekken en te durven falen.’
Lex Bohlmeijer 17
13419 2022-05-27 Het collectieve coronaverdriet in 13 tekstberichten (en nog 4 tips voor het weekend)
Elke dag delen onze correspondenten en medewerkers producties uit andere media die context en inzichten bieden. Hieronder de tips van afgelopen week: de laatste dagen van de overleden Foo Fighters-drummer Taylor Hawkins, hoe journalist Olivier van Beemen tijdens een reportage Benin werd uitgezet, en waarom niet zozeer democratieën, maar vooral autocratische landen moeten vrezen voor hun voortbestaan.
Riffy Bol 2
13440 2022-05-27 Op deze school leer je de burn-out voor te zijn
Op een school in Noord-Brabant zijn geen klassen. Er is geen rooster, geen bel, geen toetsweek. Wat er wel is: een uitgesproken idee over hoe leerlingen zich in alle vrijheid kunnen ontwikkelen, om samen de maatschappij te vormen.
Johannes Visser 13
13439 2022-05-27 De opkomst van het onderzoekspopulisme
Een nieuwe aflevering van De Rudi & Freddie Show! Dit keer hebben we het over onderzoekspopulisme, een politieke stijl die steeds populairder wordt in de Tweede Kamer. Het debat over #smsgate is er een schoolvoorbeeld van.
Rutger Bregman 3
13432 2022-05-26 In de ruimte zijn nauwelijks regels, maar des te meer belangen
In de ruimte zit iedereen in elkaars vaarwater. Steeds meer militaire en commerciële satellieten zweven kriskras door elkaar. Daardoor is er meer dan ooit behoefte aan heldere regels. Maar internationale wetgeving is gebaat bij duidelijke grenzen – en die zijn er buiten de dampkring niet.
Marjolijn van Heemstra 4
13443 2022-05-26 Het Nederlandse onderwijs: unaniem een belachelijk groot succes
Er is geen crisis of het onderwijs moet die ofwel oplossen, of is er de schuld van. Zelden wordt rekening gehouden met één basaal feit: dat het onderwijs de samenleving niet alleen vormt, maar ook volgt. 
Johannes Visser 39
13441 2022-05-25 Zijn burgerberaden een goed idee? Praat mee!
Kunnen we de politiek wel aan politici overlaten? Zouden wij als burgers hen niet moeten helpen bij het oplossen van grote maatschappelijke problemen, zoals de klimaatcrisis of kansenongelijkheid? Blijkbaar stellen veel mensen zich die vraag, want sinds ik een maand geleden mijn pamflet Nu is het aan ons publiceerde, wordt die discussie op allerlei plekken gevoerd. Met zorgmedewerkers ging ik
Eva Rovers 3
13434 2022-05-24 De file die deze zomer bij de Afsluitdijk staat is al ruim 16 jaar in de maak
De Afsluitdijk bestaat zaterdag negentig jaar. Dit icoon van de Nederlandse strijd tegen het water dreigt meteen ook een schoolvoorbeeld te worden van de uitholling van Rijkswaterstaat. Politiek dagboek over de aanhoudende mode om de overheidsbureaucratie te besturen als een bedrijf.
Marc Chavannes 13
13433 2022-05-24 Als alles een schandaal is, is niets meer een schandaal
Schandalen trekken de aandacht en dat snappen veel politici maar al te goed. Intussen wordt het publiek steeds ongevoeliger voor nieuwe onthullingen, waardoor het gevaar ontstaat dat niemand meer opkijkt als er écht wat aan de hand is. Een gevaarlijke dynamiek – die gelukkig nog wel te stoppen is.
Simon van Teutem 12
13430 2022-05-24 De beste lifehack? Onder ogen zien dat je je leven nooit op orde gaat krijgen
Als je je leven maar goed genoeg organiseert, dan kun je alles gedaan krijgen. Dat is de belofte van veel timemanagementtrucs en zelfhulpboeken. Maar Oliver Burkeman laat in 4000 weken zien: dat is een onmogelijk doel.
Sanne Blauw 24
13384 2022-05-24 Leestip: Hoe een Nederlandse journalist werd gedeporteerd uit Benin
Reportages zijn zelden zo spannend als deze. Journalist Olivier van Beemen reisde voor Follow the Money met verslaggever Flore Nobime naar het Beninse natuurpark Pendjari, om onderzoek te doen naar het functioneren van African Parks, een natuurorganisatie die negentien natuurparken verspreid over Afrika beheert. Daarvoor ontvangt de ngo miljoenen aan Nederlands belastinggeld.Worden mens en dier daar beter van? Van Beemen en Nobime komen er niet achter, maar leggen onverhoopt wel bloot hoe autoritair donor darling Benin onder leiding van president
Andreas Jonkers 2
13420 2022-05-23 De mythe van aangeboren intelligentie: ongenuanceerd én levensgevaarlijk
Ons IQ is deels genetisch bepaald. Maar het idee dat het daarom ‘aangeboren’ en dus onveranderlijk is, klopt niet. En het verder verspreiden van deze misvatting, al is het met de beste bedoelingen, is gevaarlijk.
Thomas Oudman 18
13404 2022-05-21 Om het leven te doorgronden, moet je bij je eigen lijf beginnen, zegt deze theatermaker
Het sensuele vrouwelijke lichaam is een bron van vreugde, creativiteit en nieuw leven, vindt theatermaker Boukje Schweigman. Maar toen ze daar een voorstelling over wilde maken, kwam ze erachter dat het voor veel vrouwen buitengewoon moeilijk is om hun sensualiteit met volle overgave te tonen.
Lex Bohlmeijer 4
13425 2022-05-20 #smsgate: het zoveelste wedstrijdje wantrouwen
Mark Rutte deed wettelijk niets verkeerd toen hij zijn sms’jes verwijderde. Wat blijft er dan over van #smsgate? Niets eigenlijk, anders dan de suggestie van de leugen.
Jesse Frederik 93
13406 2022-05-20 ‘Regel het gewoon.’ Hoe een handelaar in wegwerpbestek Nederland aan miljoenen mondkapjes hielp
Maart 2020. Een zorginfarct dreigt, tenzij er nú mondkapjes komen. Een wat paniekerige overheid zet alle ballen op een Wijchense handelaar in wegwerpvorkjes. Hij krijgt voor elkaar wat de overheid tot dan toe niet was gelukt: de import van miljoenen mondkapjes uit China – voor volk, vaderland én zijn eigen bankrekening. Niet veel later wordt driekwart van de mondkapjes afgekeurd. Nu doet hij zijn verhaal.
Michiel de Hoog 11
13416 2022-05-19 Hoe de Kamer scorebordpolitiek bedrijft met uit huis geplaatste kinderen #staatsontvoeringen
Vorige week debatteerde de Tweede Kamer over uit huis geplaatste kinderen van door de toeslagenaffaire gedupeerde ouders. Het speelveld stond van tevoren al vast: ouders slachtoffer, overheid dader. Maar in een affaire waarin zwart-witdenken de grote boosdoener is geweest, kan zwart-witdenken niet de oplossing zijn.
Jesse Frederik 31
13410 2022-05-19 Nee, je gaat je leven nooit op orde krijgen
Het probleem met timemanagement.
Sanne Blauw 3
13411 2022-05-19 Kijktip: Tony Hawk, van slungelige schlemiel tot skateboardicoon
Als klein jochie was Tony Hawk het sulletje op de skatebaan. Fysiek was hij zwak, een bonenstaak;
Riffy Bol 2
13407 2022-05-18 In de VS is openlijke homofobie uit. Vage vibes en slinkse wetgeving zijn in
Conservatief rechts boekt in de Verenigde Staten de laatste tijd opvallende successen in zijn strijd om een einde te maken aan het woke gedachtegoed. De ‘Don’t say gay-wet’, die het bespreken van seksuele oriëntatie of genderidentiteit in de basisschoolklas aan banden legt, laat goed zien hoe slinks de Republikeinen te werk gaan.
Valentijn De Hingh 2
10697 articles found so far (639,488 tweets)

« First | « Previous | Next » | Last »