Artikelen van de Correspondent

idgepubliceerd @titelauteurtweets
14127 2023-05-22 Strak in het pak, hoog op de ladder – maar voor je gevoel nog altijd arm
Armoede gaat niet alleen over wat je hebt, maar ook over hoe je je voelt – zeker in relatie tot anderen. Lange tijd had ik weinig geld, maar ik voelde me niet arm. Pas toen ik klom op de sociale ladder en een kantoorbaan kreeg, begon ik me arm te voelen. En dat gevoel is niet onschuldig: het hakt erin.
Tim 'S Jongers 14
14487 2023-05-19 Miljoenen zonnepanelen maken nog geen rechtvaardige samenleving
Met technologie kunnen we ons leefpatroon minder schadelijk maken voor het milieu. Dat is hard nodig, maar een duurzame en rechtvaardige samenleving vraagt meer, zeggen twee transitiewetenschappers. Ook dwarse ingenieurs en radicale activisten spelen een belangrijke rol.
Jelmer Mommers 5
14499 2023-05-19 Niet te geloven: hoe te veel aandacht voor nepnieuws het échte nieuws ondermijnt
Er is in media en politiek veel aandacht voor nepnieuws en desinformatie. Al die aandacht heeft negatieve gevolgen, ontdekten Amsterdamse onderzoekers: mensen kunnen het echte nieuws er minder door gaan geloven.
Maurits Martijn 6
14500 2023-05-18 Een vlakte vol sneeuw, ijs en hebzucht
Bijna vijftig jaar geleden werd onder het Russische schiereiland Jamal een van de grootste gasvelden ter wereld ontdekt. Fotograaf Charles Xelot reisde af naar de toendra, om vast te leggen hoe pijpleidingen en ijzeren constructies de uitgestrekte sneeuwvlakte langzaam overnemen. 
Isabelle van Hemert 2
14497 2023-05-18 Nederland: van slachthuis naar kweekvleeskampioen
Toen de eerste hamburger van kweekvlees werd gemaakt – in Nederland! – was die nog onbetaalbaar. Maar tegenwoordig kost de productie van een pond kweekvlees minder dan een tientje. Het is overduidelijk: de toekomst van vlees en zuivel bevat geen dieren meer.
Simon van Teutem 36
14490 2023-05-17 Wat de generaties na ons nodig hebben: betere voorouders
De keuzes die de politiek vandaag maakt, hebben gevolgen voor vele generaties na ons. Onze democratie is niet ontworpen om daar goed rekening mee te houden. Maar langzaamaan komt daar verandering in, ziet politicoloog en filosoof Roman Krznaric.
Eva Rovers 10
14478 2023-05-16 Hoe Tokio de auto het leven zuur maakt (en het leven van zijn inwoners aangenaam)
Hoe de ene stad herrijst uit de as van een bombardement, kan pontificaal verschillen van de hergeboorte van een andere met de grond gelijk gemaakte metropool. Waar naoorlogs Rotterdam een automobiele hub van eindeloos asfalt en ringbanen werd, zette de Japanse hoofdstad Tokio – door Amerikaanse bommen verzwolgen in een vuurzee – bij zijn wederopbouw vol in op openbaar vervoer.Bijna zeventig jaar na de Tweede Wereldoorlog is Tokio een verbluffend fijne miljoenenstad geworden, merkt journalist Daniel Knowles op. De krioelende agglomeratie telt 37 miljoen mensen, maar de gemiddelde woning is alsnog 65 vierkante meter groot. Dagelijks nemen 30 miljoen inwoners van Tokio de trein, en meer reizen worden voltooid met de fiets dan met de eigen auto.Twee belangrijke verklaringen voor het Japanse ov-walhalla springen in het oog: een verbod op nachtelijk parkeren in de openbare ruimte, en een vergunning die aantoont dat je een gegarandeerde plek hebt om je auto neer te zetten – zonder dat papiertje mag je geen wagen aanschaffen. En zo zijn er nog allerlei regels die autobezit in het land van de rijzende zon ontmoedigen: hoge belastingen, dure parkeertarieven, smalle wegen (één op de drie straten in Japan zou niet eens breed genoeg zijn voor een auto), uitstekend onderhouden spoorwegen.Kijken jullie mee, Europa en Amerika?
Riffy Bol 2
14491 2023-05-16 Moeten we niet wat mínder over onze geestelijke gezondheid praten?
De wachtlijsten in de geestelijke gezondheidszorg lopen op. Praat wat vaker met vrienden en familie over je gevoel, wordt er dan gezegd. Maar wie op sociale media kijkt, ziet dat je daarin ook kunt doorslaan. Daar gaat het ongezond vaak over onze mentale gezondheid.
Nina Polak 26
14462 2023-05-16 We hebben een miljoen boeken verkocht! Daarom: zes inzichten over lezen anno nu
Sinds ons eerste boek uitkwam, hebben we een miljoen exemplaren verkocht. Dat vieren we met zes hoopgevende observaties uit onze verkoopcijfers, waaronder: boeken zijn nog altijd invloedrijk én worden gelezen.
Milou Klein Lankhorst 3
14468 2023-05-15 Maak kennis met het Zweinstein voor wereldverbeteraars (waarschuwing: het is makkelijker om binnen te komen bij Harvard of Oxford)
Neem het idealisme van een verzetsheld, de ambitie van een start-up-founder, het kritisch vermogen van een wetenschapper, en de bescheidenheid van een monnik. Wat krijg je dan? Een van de meest inspirerende scholen op deze planeet.
Rutger Bregman 7
14480 2023-05-15 Wat we kunnen leren van die ándere Franse Revolutie
Onze kijk op de geschiedenis en het heden wordt sterk beïnvloed door de verhalen die we elkaar vertellen – of juist weglaten, zegt politicoloog Koen Bogaert. Neem de revolutie in Haïti uit 1791, die de wereld op zijn kop zette, maar waarover het maar zelden gaat.
Lex Bohlmeijer 2
14482 2023-05-12 De landbouw en de veeteelt zijn als de postkoets en de trekschuit: inefficiënt en achterhaald
Een nieuwe aflevering van De Rudi & Freddie Show! Met dit keer te gast: Adnan Oner. Hij is natuurkundige, techneut, ondernemer en oprichter van Farmless – een van de vele Nederlandse start-ups die bezig zijn met een revolutie in ons voedselsysteem.
Jesse Frederik 10
14485 2023-05-12 Waarom ik na jaren zwijgen toch een Turkse stem uitbreng
Lange tijd heb ik me afzijdig gehouden van Turkse politiek – tot dit jaar. Ik sprak voor het eerst met mijn ouders, Turkse Nederlanders en mensen in Turkije: wat ga je stemmen? Om zo te beslissen: ga ik stemmen?
Suzan Yücel 3
14483 2023-05-12 Waarom zorgen we zo slecht voor de zorg?
Het is vandaag Dag van de Zorg, bedoeld om stil te staan bij het belang van zorg. Maar terwijl de zorgvraag toeneemt en het aanbod niet meegroeit, dreigt die hele zorg vast te lopen. Hoe zijn we hier terechtgekomen, en wat is er nodig om zorg te zien voor wat die is?
Lynn Berger 4
14381 2023-05-11 De Duitser die de wereld aan betaalbare zonne-energie hielp
De explosie van de capaciteit van zonne-energie wereldwijd is het werk van velen,
Michiel de Hoog 2
14481 2023-05-10 Hoe je wél onderzoek doet naar trans mensen
Vandaag verschijnt een belangrijk rapport over de stijgende en veranderende zorgvraag van transgender mensen. De bijzondere aanpak van de onderzoekers – van wie sommigen zélf trans zijn – laat zien wat toekomstig genderonderzoek nodig heeft: hersenen, maar óók hart.
Valentijn De Hingh 6
14479 2023-05-10 Als ik jou was, zou ik gewoon wat minder ongevraagd advies geven
We rijden een tweedehands driedeurs. Onhandig, ja. Beetje krap met z’n drieën. Daar wijzen mensen me geregeld op – altijd, zonder uitzondering, precies als ik de Maxi-Cosi op de achterbank probeert te tetrissen. ‘Een vijfdeurs was nu wel handig geweest hè!’ Hou op, schei uit.
Vera Mulder 2
14464 2023-05-10 Als je het zo druk hebt, waarom verspil je dan zo veel tijd?
Een boek lezen, een berichtje krijgen en een halfuur later – na een rondje apps op je telefoon – geen idee meer hebben waar dat halve uur gebleven is; journalist Koen Haegens noemt dat ‘verstrooide tijd’. Na een bijna-doodervaring schreef hij een boek over hoe we onze tijd weer betekenisvol kunnen gebruiken.
Lynn Berger 12
14477 2023-05-09 Zelfs optimisten zijn te pessimistisch: schone energie wordt spotgoedkoop
Je gelooft het misschien niet als je de krant openslaat, maar we zijn hard op weg om het klimaatprobleem nog voor de deadline op te lossen. Schone energie uit wind en zon wordt elke dag goedkoper – véél sneller dan iedereen dacht. En dat heeft gigantische gevolgen voor de energietransitie.
Jesse Frederik 133
14471 2023-05-09 Eindelijk: in deze talkshow komen mensen die in armoede leven zélf aan het woord
Ja, het gaat veel over armoede in de media. Maar bij Nadia zaten voor de verandering eens geen onderzoekers, filosofen of bekende Nederlanders aan tafel. Ervaringsdeskundigen vertelden hún verhaal, over hún armoede.
Hizir Cengiz 2
11348 articles found so far (653,500 tweets)

« First | « Previous | Next » | Last »