Artikelen van de Correspondent

idgepubliceerd @titelauteurtweets
14372 2023-03-31 Wat bezwijkt het eerst: de stikstofplannen, het kabinet of het nazuilse bestel?
De top van de coalitie kwam deze week herhaaldelijk bij elkaar. Naar buiten toe was de agenda vrij vaag: de verkiezingsuitslag bespreken en ‘verbeteringen aanbrengen op een aantal grote dossiers’. Maar binnen staat de barometer op storm. Politiek Dagboek over een politieke crisis in minstens drie lagen.
Marc Chavannes 3
14365 2023-03-31 Ik liet mijn ongeboren kind testen. Was de prijs van het willen weten niet te hoog?
Bevolkingsonderzoeken, full body scans, genetische testen – je kunt steeds meer weten over je gezondheid. Maar moet je dat willen? Ik kreeg na een bloedtest te horen dat mijn ongeboren kind mogelijk een ernstige afwijking had. Wat volgde was een tijd vol onzekerheid, stress en wachten, heel veel wachten.
Sanne Blauw 5
14362 2023-03-31 De jongerenclub van de VVD leert de oude garde een lesje liberalisme
Jongerenclubs zijn wel vaker wat progressiever dan hun grijze collega’s, maar de JOVD gaat ook de strijd aan buiten de achterkamertjes. Ze zijn klaar met de conservatieve ‘vleesetende en vlieglustige rechterflank’ van de VVD. Goed nieuws: de VVD’ers van morgen zijn liberaal, niet asociaal.
Simon van Teutem 8
14360 2023-03-30 Zelfredzaamheid is een hels karwei
Ouderen moeten zo lang mogelijk thuis blijven wonen. ‘Zelf als het kan, thuis als het kan en digitaal als het kan’ is het nieuwste motto. ‘Zelfredzaamheid’ is het devies, en de overheid zal ons daarbij ondersteunen met een keur aan wetten, potjes en programma’s.Tenzij de overheid ons daarbij in de weg zit met diezelfde wetten, potjes en programma’s, die samen optellen tot een bureaucratisch moeras waar zelfs de meest vastberaden zelfredzame onherroepelijk in verzandt.Wanneer zijn alleenstaande, licht verstandelijk beperkte oom hulpbehoevender wordt, gaat NRC-redacteur Jeroen Wester monter aan de slag. Hij regelt dat de vrouw die eens per week bij zijn oom schoonmaakt hier via de juiste regeling voor wordt betaald. Wanneer zijn oom dementie begint te krijgen, regelt hij zorg aan huis. En wanneer zijn oom zó hulpbehoevend wordt dat hij 24 uur per dag zorg nodig heeft, regelt hij de daarvoor benodigde ‘indicatie’.Al dat geregel gaat niet vanzelf. De stapel formulieren, brieven en plannen groeit en groeit. Voor hij het weet heeft Wester met vier verschillende instanties van doen, die voortdurend naar elkaar verwijzen en elkaar van gebrekkige informatie voorzien. Onder meer omdat oom een nul in zijn burgerservicenummer heeft, waardoor de computer van het administratiekantoor en de computer van de gemeente niet goed met elkaar kunnen communiceren.Wester laat zien dat ‘zo lang mogelijk thuis wonen’ een hels karwei is – niet alleen voor de oudere in kwestie, maar ook voor diens omgeving. Dat de grenzen van ‘zelf als het kan’ vaak veel eerder zijn bereikt dan de overheid en mensen zelf lijken te geloven. Wanneer zijn oom eindelijk in een instelling terechtkan, daalt de rust ‘als sneeuw’ op hem neer: ‘Hij is op een veilige plek aangekomen, er wordt voor hem gezorgd.’
Lynn Berger 2
14363 2023-03-29 In de zorgdiscussie verdienen mannen meer dan een bijrol
De overheid pakt het personeelstekort aan met een campagne die deeltijdwerkende vrouwen aanspoort meer te gaan werken. Maar de verdeling tussen betaald en onbetaald werk – kinderen opvoeden, mantelzorgen, het huishouden – is een opdracht voor iederéén.
Lynn Berger 2
14342 2023-03-29 Maar Johannes! Je was toch juist kritisch op Agora-onderwijs?
Zes jaar geleden had ik een meningsverschil met collega Rutger Bregman. Althans, zo leek het.In Roermond was toen net de eerste ‘Agora’-school begonnen, en ik was langs geweest voor een reportage. Op die school was de nieuwsgierigheid van leerlingen het vertrekpunt. Ze bedachten hun eigen ‘challenges’ waar ze met hun coaches aan werkten. Leerlingen hadden hun school ook zelf ingericht, herinner ik me nog, en dat zag er wat rommelig uit.Ik besloot er geen reportage over te schrijven, mede omdat Drummen leerlingen een diplomagarantie gaf: door de Agoriaanse werkwijze zouden ze zonder zittenblijven een diploma halen op het niveau waarop ze binnenkwamen. Dat vond ik misleidend. In een column schreef ik: ‘Agora wordt het zoveelste voorbeeld van een school die radicaal ander onderwijs aanbood en vastliep op het eindexamen, met boze ouders en ontgoochelde kinderen tot gevolg. Weer een argument om te zeggen: zie je wel, alles moet
Johannes Visser 2
14352 2023-03-29 Deze school is een antwoord op de prestatiemaatschappij
Op Agora-scholen leren leerlingen wat ze willen leren en zijn leraren coaches. Zulk Agora-onderwijs is een antwoord op de toegenomen stress die leerlingen door school ervaren, en het is de afgelopen jaren een stuk populairder geworden.
Johannes Visser 8
14351 2023-03-29 Voor deze schoolleider begint leren bij nieuwsgierigheid
Schoolleider Mathijs Drummen wil zoveel mogelijk kids zelf toffe dingen zien doen. Daarom begint het onderwijs op zijn Buurtcollege Agora Maas en Peel bij de vraag wat een leerling zelf wil leren.
Johannes Visser 4
14347 2023-03-28 Is de Russische invasie van Oekraïne de laatste stuiptrekking van een kolonisator?
Eerst voelt het als appels met peren vergelijken. In tweede instantie is een vergelijking best wel logisch: er bestaan namelijk allerlei overeenkomsten tussen de Russische oorlog in Oekraïne (sinds 2014) en de Algerijnse Onafhankelijkheidsoorlog tegen Frankrijk (1954-1962).In 1830 vielen de Fransen het Noord-Afrikaanse land binnen, om het vanaf 1848 meer dan honderd jaar te besturen als volwaardige provincie. Algerije was daarom een veel integraler deel van Frankrijk dan zijn kolonies, vertelt historicus Todd Shepard in een leerzaam interview dat door Meduza naar het Engels werd vertaald. Zonder Algerije hadden de Fransen nooit kunnen pronken met
Riffy Bol 2
14357 2023-03-28 Geldzorgen, gezondheidsproblemen, racisme: wie zorgt er voor de mensen die in de zorg werken?
Het gaat niet goed met de mensen die werken in de zorg – en in de ouderenzorg al helemaal niet. De problemen van deze ‘zorgende klasse’ zijn het gevolg van politieke keuzes, schrijft onderzoeker Saskia Duijs. Tijd om het probleem ‘terug naar boven’ te schoppen – terug naar de politiek.
Lynn Berger 14
14292 2023-03-28 Om de mensheid te redden hoef je niet het heelal te veroveren
In de moderne ruimtevaart gaat het niet alleen om geld verdienen: voor de nieuwe ruimtebaronnen staat de verre toekomst van de mensheid op het spel. Dat lijkt nobel, maar die focus op de extreem lange termijn verraadt diep vanbinnen een onwil om de dingen in het hier en nu beter te maken.
Marjolijn van Heemstra 5
14354 2023-03-27 In deze woonwijk zie je wat er misgaat als beleggers betaalbare huizen bouwen
Het Java-eiland in Amsterdam zou een betaalbare stadswijk worden. Een knusse thuishaven voor gezinnen, young professionals en ouderen. Maar een kwarteeuw later is van die idealen weinig over: de huren werden zo hoog dat de middeninkomens het afleggen tegen de rijken.
Josta van Bockxmeer 20
14350 2023-03-26 Deze maand: hoe we met een oog voor oplossingen naar de verkiezingen keken
Maandelijks geven we een kijkje in de redactionele keuken van De Correspondent. Deze maand: hoe we de Provinciale Statenverkiezingen depolariserend benaderden. En: waarom een fictief ministerie het beschrijven waard is.
Rob Wijnberg 2
14344 2023-03-24 Deze politicoloog ziet: de kiezer is klaar met allemansvrienden
En toen gebeurde het weer: schijnbaar uit het niets haalde een nieuwe partij de meeste stemmen. Volgens hoogleraar politicologie Tom van der Meer kun je dit maar op één manier verklaren: in de brede middencoalitie valt er al tien jaar weinig te kiezen.
Lex Bohlmeijer 15
14355 2023-03-24 Een grote meerderheid van de Nederlanders koos vóór partijen met ambitieuze stikstofplannen
BBB werd dan wel de ‘grootste’, bij de Provinciale Statenverkiezingen, maar dat wil nog niet zeggen dat die partij nu de touwtjes in handen heeft. Winst of geen winst: daar is nu eenmaal een meerderheid voor nodig.
Simon van Teutem 114
14343 2023-03-24 Waarom je een vreselijke baas hebt
Stephen Dubner, de gastheer van de podcast Freakonomics, verstaat de kunst van het verhalen vertellen. Elke aflevering maakt hij de wereld van economisch onderzoek interessant voor een breed publiek.De aflevering die ik deze week luisterde had een lage moeilijkheidsgraad. Het ging over werk. Meer specifiek: over bazen. En omdat vrijwel iedereen een baas heeft, en vrijwel iedereen zich in zekere mate ergert aan zijn baas, zal iedereen wel iets uit deze aflevering herkennen.De centrale vraag: waarom zijn er zo veel slechte bazen? Het antwoord – aldus Dubner – begint bij een andere vraag: wie wordt er eigenlijk baas? Econoom Kelly Shue legt het hem uit. Mensen die goed zijn in taak X maken vaak promotie naar taak Y. Taak Y is het managen van mensen met taak X. Maar goed zijn in het doen van taak X wil niet zeggen dat je goed bent in het managen van taak X.
Michiel de Hoog 2
14353 2023-03-23 De toekomst is niet vervangen en vernieuwen, maar repareren en onderhouden
De Europese Commissie wil consumenten het recht op reparatie bieden. Verwacht effect: minder vervanging, meer behoud, minder vervuiling, en meer duurzame producten. Want: reparatie is voor producenten duur. Correspondent Lynn Berger schreef zes jaar geleden al een fenomenale ode aan het onderhoud.
Lynn Berger 5
14299 2023-03-23 Van je afwasborstel tot de complete wereldeconomie: de container beheerst jouw leven
In aflevering 1 van onze podcast Containerbegrip duiken we in de verborgen wereld van ons goederenvervoer op zee – en ontdekken we wie er de touwtjes in handen heeft.
Maaike Goslinga 4
14335 2023-03-22 Gezocht: plekken waar de emoties hoog oplopen
Hoe graag we ook willen, feiten helpen meestal niet op het moment dat de emotie in het publieke debat de overhand krijgt. Sterker nog: hoe minder we begrijpen van elkaars gevoel, hoe steviger we de hakken in het zand zetten. Die plekken en momenten wil ik als correspondent Emotie graag bezoeken.
Vera Mulder 2
14327 2023-03-22 De kolonist van de 21ste eeuw draagt een ruimtepak
Mijnbouwbedrijven kijken verlekkerd naar de maan, want die zit vol nuttige en kostbare bodemschatten. Maar met de graafmachines die straks de ruimte in gaan reist een ideologie mee waar we juist vanaf moeten: het kolonialisme.
Marjolijn van Heemstra 4
11256 articles found so far (651,411 tweets)

« First | « Previous | Next » | Last »