Artikelen van de Correspondent

idgepubliceerd @titelauteurtweets
11102 2020-04-04 De VS wil 20 miljard dollar vrijmaken om China af te schrikken
In deze nieuwsbrief: Een peperduur Amerikaans voorstel om de macht van China in te perken
Lennart Hofman 2
11090 2020-04-04 Wetenschappers zijn nu onmisbaar/ook maar mensen/linkse activisten (omcirkel wat je onderbuik je ingeeft)
Zowel de minister-president als de koning riep het volk op om ‘vertrouwen te hebben in onze deskundigen’ nu de coronapandemie om zich heen grijpt. Maar tijdens een crisis kan het wantrouwen evengoed groeien, leert een rondgang langs... vertrouwensdeskundigen. (Dit verhaal is ook te beluisteren.)
Lynn Berger 1
11085 2020-04-04 There is no glory in prevention
In het voetbal, bij het virus, of waar en wanneer dan ook. Plus: het verschil tussen zwarte zwanen en grijze neushoorns
Michiel de Hoog 3
9733 2020-04-04 OMG. M’n moeder gebruikt emoji 😂 Of: waarom 🦠 taalverrijking is
🦠, eerder nog een mysterieus groen bolletje, is niet meer weg te denken uit onze communicatie, net als talloze andere emoji. Hoe is dat zo gekomen? En moeten we dat zien als taalverloedering?
Nina Polak 2
10674 2020-04-03 Zo zag het leven er 100 jaar geleden uit (en nog 4 verhalen voor het weekend)
Elke vrijdag tippen correspondenten hun leesvoer voor het weekend. Deze week: democratie onder druk in verschillende EU-lidstaten, Turkse wapenleveringen richting het Libische front en prachtige gereconstrueerde kleurenfilmpjes van het Amsterdam van een eeuw geleden.
Rosan Smits 3
11088 2020-04-03 Hoe de pandemie invloed heeft op oorlog én vrede
De International Crisis Group publiceerde een interessant rapport waarin ze laten zien hoe de corona-pandemie vrede en veiligheid in de kwetsbaarste landen, maar ook wereldwijd, bedreigt. Toch is er ook reden voor hoop. (Dit verhaal is ook te beluisteren.)
Lennart Hofman 4
9730 2020-04-03 Waarom slimme mensen domme dingen zeggen
Iedereen valt over elkaar heen met feiten en cijfers over het coronavirus. Maar bij het interpreteren van die informatie kan je eigen onderbuik zomaar in de weg zitten.
Sanne Blauw 4
9731 2020-04-02 Is de tijd voor een gegarandeerd basisinkomen nu gekomen?
In de afgelopen weken klonk de roep om een basisinkomen luider dan ooit. En terecht: de wereldwijde coronacrisis vraagt om radicale maatregelen. Zelfs de Amerikaanse overheid deelt geld uit. Zeven jaar geleden schreef ik voor het eerst voor De Correspondent over een bijna vergeten idee dat nu overal weerklank vindt: gratis geld voor iedereen.
Rutger Bregman 117
11095 2020-04-02 Podcast: Microbioloog Rosanne Hertzberger over wat we nú moeten doen in de strijd tegen het coronavirus
Ze is de bekendste microbioloog van Nederland, en non-stop aan het werk in de frontlinie tegen het coronavirus. Ze verwijt de Nederlandse overheid een veel te trage reactie, en legt uit wat we nú beter moeten doen.
Rosanne Hertzberger 3
11094 2020-04-02 Micha Wertheim feliciteert Matthijs van Nieuwkerk met zijn vakantie en wil nog even wat kwijt over DWDD en cultuur
Beste Matthijs,De eerste week zonder De wereld draait door zit erop. Overal is met eerbied en ontzag afscheid van jou en jouw programma genomen. Je had je de eerste week vakantie vast anders voorgesteld, ik wel in ieder geval.Ik schrijf je omdat ik de afgelopen tijd overal las hoe knap jouw, of misschien moet ik zeggen jullie, programma gemaakt werd. Vrijwel iedereen leek het er over eens dat DWDD heel belangrijk was voor de Nederlandse televisie. Daar is weinig tegenin te brengen. Er keken niet alleen heel veel mensen, jullie hebben ook als geen ander aandacht besteed aan het medium televisie. Zelfs de mensen die voor de krant beroepsmatig over de beeldbuis schrijven zaten aan tafel. Vaak ging het over de kijkcijfers. Ik durf te zeggen dat jij er de afgelopen jaren in bent geslaagd het grote publiek ervan te overtuigen dat hoge kijkcijfers het belangrijkste, zo niet enige, criterium zijn waar een televisieprogramma aan dient te voldoen. Ik herinner mij nog hoe je je best hebt gedaan DWDD van NPO3 naar NPO1 te krijgen. Niet omdat jullie er dan inhoudelijk op vooruit zouden gaan, maar omdat dat de kijkcijfers ten goede zou komen. De afgelopen weken las ik dat de kijkcijfers nog nooit zo hoog waren geweest. Complimenten daarvoor.De reden dat ik je schrijf, is dat ik ook vaak las hoe belangrijk DWDD voor de cultuur in Nederland geweest is. Dat, Matthijs, verbaasde mij. Natuurlijk, kijkcijfers zijn ook onderdeel van onze cultuur, steeds meer zelfs, maar wat werd bedoeld is die cultuur die zich niet laat meten in kijkcijfers. Literatuur, theater en muziek. Gordon, Beau en Joling waren vaste gastenVoor ik uitleg wat ik bedoel, moet ik misschien eerst vertellen waarom ik nooit bij je aan tafel heb gezeten. Het toeval wil dat de DWDD en mijn carrière tegelijk begonnen. In oktober 2005, toen jullie de eerste uitzending hadden, speelde ik de eerste try-out van mijn eerste solovoorstelling. In die tijd had ik nog geen kinderen en keek ik veel meer tv dan nu. Al snel kreeg ik het vermoeden dat ik bij uitstek het soort gast was dat bij jou aan tafel zou kunnen zitten. Ik praat makkelijk en heb werkelijk over alles een mening. Een mening die ik, zoals deze brief bewijst, gevraagd en ongevraagd de wereld in slinger.
Micha Wertheim 133
11092 2020-04-02 Wat zijn je grondrechten nog waard tijdens een pandemie? Deze jurist legt het uit
Universitair hoofddocent Anniek de Ruijter is gespecialiseerd in de juridische aspecten van de bestrijding van een pandemieën. Zij beantwoordt alle vragen van Correspondentleden over wat wel en niet mag in een pandemie (en wat dat betekent voor jou als werknemer, patiënt of naaste). (Podcast én leesversie.)
Lex Bohlmeijer 31
11091 2020-04-01 Kan Nederland Europa eindelijk gaan zien als gemeenschap van waarden en mensen?
Minister Hoekstra en premier Rutte trapten Zuid-Europa op de ziel met hun kille reactie op de hulpvraag van landen in doodsnood. Politiek Dagboek over hoe het Nederlandse beleid nog steeds het wezen van Europa ontkent.
Marc Chavannes 31
11086 2020-04-01 Podcast: Waarom corona een nog veel grotere ramp kan worden voor armere landen
Een nieuwe aflevering van De Rudi & Freddie Show! Dit keer met correspondent Maite Vermeulen, die zojuist naar Botswana is verhuisd en meteen in een lockdown is terechtgekomen. Wat betekent de pandemie voor armere landen?
Maite Vermeulen 2
11074 2020-04-01 Natuurbeleid in Nederland: een hek om een lapje groen zetten en de rest van het land volbouwen
Sinds de jaren zestig hebben we in Nederland ‘natuurbeleid’. Kwetsbare, versnipperde postzegels groen worden met wetten beschermd, maar intussen kan de vervuilende buitenwereld zijn gang blijven gaan. Dat verstoort op veel plekken het natuurlijk evenwicht. Is dat beleid? (Dit verhaal is ook te beluisteren.)
Jan van Poppel 39
11078 2020-03-31 Waarom afstand houden in veel delen van de wereld helemaal geen optie is
Afstand houden, thuiswerken: de maatregelen tegen corona zijn ontworpen door en voor delen van de wereld die zich dit soort individualisme kunnen veroorloven. In mijn stad Lagos – en talloze andere miljoenensteden – is social distancing überhaupt geen optie. (Dit stuk is ook te beluisteren.)
OluTimehin Adegbeye 35
11073 2020-03-31 Podcast: Twee jaar voorbereiden en alleen een try-out
Het is stil op de podia. De komende tijd gaan we voor de podcast De binnenbühne op virtueel huisbezoek bij mensen die nu eigenlijk op die podia zouden staan. Vandaag: acteur Emmanuel Ohene Boafo, die zou spelen in een vijf uur durende megaproductie over de Trojaanse oorlog.
Jacco Prantl 2
9729 2020-03-31 Daag jezelf thuis net zo uit als op je werk (en ervaar méér vrije tijd)
Misschien heb je nu veel tijd over. Voor je het weet vul je die met activiteiten waarvan je niet ontspant (hallo tijdslijnen vol coronanieuws). Van het lezen van een boek of van een hobby rust je wel uit. De Hongaars-Amerikaanse psycholoog Mihály Csíkszentmihályi noemt dat ‘flow’-activiteiten. Wie in een flow raakt, ontspant echt. Hier lees je hoe je dat doet.
Ernst-Jan Pfauth 3
11083 2020-03-30 Het krachtigste wapen in de coronacrisis kan ook worden ingezet voor het klimaat
De ECB zet de geldkraan open voor de coronacrisis. Waarom niet voor de klimaatcrisis?
Wester van Gaal 12
10594 2020-03-30 Het is nú tijd voor een economie die niet draait om groei en koopkrachtplaatjes
De tijd van economische groei als heilige koe is voorbij. Overal ter wereld is een nieuwe consensus aan het ontstaan, waarbij welzijn vóór welvaart gaat, en duurzaamheid leidend is. Deze post-growth-principes zijn meer dan idealen: ze zijn bittere noodzaak, willen we een klimaatramp voorkomen.
Jason Hickel 92
9727 2020-03-30 Complotdenkers zijn normaler dan je denkt
Het coronavirus zou uit een Chinees laboratorium komen. Of het zou een wapen zijn van het Amerikaanse leger. Met de pandemie steken dit soort complottheorieën de kop op. Toch is het niet raar dat die theorieën er zijn, en dat mensen erin geloven, zegt onderzoeker Jaron Harambam in dit interview.
Dimitri Tokmetzis 2
9181 articles found so far (605,282 tweets)

« First | « Previous | Next » | Last »