Artikelen van de Correspondent

idgepubliceerd @titelauteurtoots
15823 2025-01-17 De groene waterstoffabriek van Shell: een zonnepaneel op een benzinepomp - De Correspondent
Goed nieuws: Shell werkt aan een groene waterstoffabriek. Maar wie de waterstof door de ondergrondse gasbuis volgt, langs opslagtanks en bergen steenkool, komt uit in de grootste olieraffinaderij van Europa. De winst? Een fortuin aan benzine, kerosine en diesel – nu met 0,3 procent minder CO2-uitstoot.
Adrián Estrada 6
15821 2025-01-16 Klein bedrag, groot verschil: zo maken overmakingen van migranten de kloof tussen arm en rijk wereldwijd kleiner - De Correspondent
Met het geld dat migranten overmaken naar familie en vrienden in hun geboorteland ondersteunen ze wel 800 miljoen mensen. Reden genoeg om deze onmisbare transacties makkelijker én goedkoper te maken.
Simon van Teutem 3
15820 2025-01-16 Meta-baas Mark Zuckerberg knielt voor Trump. Zo machtig is big tech dus niet - De Correspondent
Factchecken is cruciaal voor de democratie, zei Meta-baas Mark Zuckerberg jarenlang. Maar nu wil hij af van zijn factcheckers en hekelt hij de ‘censuur’ op zijn platforms. Hypocriet, maar ook logisch: het is voor Zuck bittere noodzaak om met de Trump-wind mee te waaien.
Maurits Martijn 2
15815 2025-01-15 Mag de overheid alles van je weten? Als je in de bijstand zit, heb je geen keus - De Correspondent
Bij mijn patiënt Maritsha is het koud in huis. In ruil voor warmtetoeslag wil de gemeente álles van haar weten. Over haar urineverlies, haar hiv-status, haar psychische klachten en of ze misschien ooit een parkeerboete heeft gehad. Hebben mensen in de bijstand dan geen recht op privacy?
Michelle van Tongerloo 16
15814 2025-01-15 Made in China: al je spullen én de schepen die ze vervoeren - De Correspondent
In de containervaart is China alomtegenwoordig. Van de productie van het staal waarmee de containers gebouwd worden tot aan de haventerminals: daarvoor moet je in China zijn. In deze bonusaflevering van Containerbegrip hoor je hoe (opper)machtig dat één land maakt.
Maaike Goslinga 2
15813 2025-01-14 Lang, gelukkig en gezond leven? Zorg goed voor je relaties - De Correspondent
Goed eten, sporten en mediteren zijn goed voor lichaam en geest. Maar als we lang en gelukkig willen leven, zullen we ook moeten investeren in onze ‘sociale gezondheid’: in het hebben en onderhouden van goede relaties.
Lynn Berger 4
15808 2025-01-13 Eén superplant om alles aan te pakken: van klimaat tot plasticsoep tot honger. Maar komt het ooit van de grond? - De Correspondent
Zeewier is de oplossing voor bijna alles: het neemt CO2 op, vervangt plastic, is voedzamer dan vlees, herstelt koraalriffen en doet koeien minder ruften. Nu zijn er plannen om een kwart van de Noordzee te transformeren tot zeewierboerderij. Is de zeewierrevolutie aanstaande?
Tamar Stelling 3
15809 2025-01-10 De Nederlandse regering biedt Israël alle ruimte om ónze democratie te ondermijnen - De Correspondent
Dat er tijdens de Maccabi-rellen in Amsterdam sprake zou zijn van antisemitisch geweld gericht tegen alle Joden, is een frame van de Israëlische staat. Volgens Berber van der Woude, die als diplomaat werkte op de Westelijke Jordaanoever, zijn dit soort frames geen incident, maar onderdeel van een strategie om de publieke opinie in Nederland te beïnvloeden.
Lex Bohlmeijer 3
15798 2025-01-10 Kijken: een jaar lang mee naar school in Japan, waar kinderen leren samenleven - De Correspondent
Opgroeien in Japan is: bloedende knieën tot je een perfecte menselijke piramide kan maken. Samen bouwen door jezelf weg te cijferen. The Making of a Japanese, op de shortlist van de Oscars, biedt inzicht in wat we van Japanse discipline kunnen leren over samenleven. De film is een week lang exclusief te zien op De Correspondent.
Maaike Goslinga 2
15805 2025-01-09 Er bestaat geen multicultureel drama. In dit drama speelt het Westen zelf de hoofdrol - De Correspondent
In zijn geruchtmakende essay ‘Het multiculturele drama’ wierp Paul Scheffer precies 25 jaar geleden een kritische blik op migranten: zij zouden zich niet genoeg aanpassen aan de westerse, superieure cultuur. Tien jaar later gaf Anil Ramdas juist de autochtone ‘tokkies’ de schuld van het gebrek aan beschaving. Beide auteurs hadden zowel gelijk als ongelijk, ziet Karin Amatmoekrim nu.
Karin Amatmoekrim 11
15804 2025-01-08 Hoeveel immigranten denk jij dat er in Nederland wonen? Grote kans dat je het mis hebt - De Correspondent
Mensen overschatten vaak hoeveel immigranten er in hun land leven.
Simon van Teutem 4
15803 2025-01-08 De politie wil meer en vaker meekijken in groepchats. Maakt dat ons veiliger? - De Correspondent
Er komen steeds meer voorstellen voor verregaande monitoring van digitale communicatie. Surveillance om criminaliteit te voorkomen is belangrijk, maar hoe verhouden die plannen zich tot het recht op privacy? Dat blijkt behoorlijk complex.
Ot van Daalen 2
15753 2025-01-07 Kan het Westen nog misstanden aankaarten ondanks alle verwijten van hypocrisie? - De Correspondent
Kernwapens, kolonialisme, selectieve steun aan dictators — het Westen heeft flink wat op zijn kerfstok. Daar maken autocratische leiders maar wat graag gebruik van op het geopolitieke toneel.
Gatool Katawazi 3
15797 2025-01-06 De realiteit is grimmig. Toch moeten we haar liefhebben - De Correspondent
De aarde kán een rechtvaardige, vreedzame en warme plek zijn – maar de realiteit is vaak anders. Hoe hou je jezelf staande in een wereld die zoveel lelijker is dan waar we van dromen?
Marjan Slob 2
15791 2025-01-06 Hoe ouders micromanagers werden (en de leerling zijn privacy verloor) - De Correspondent
Tegenwoordig kunnen ouders op veel scholen meekijken met de cijfers, het rooster en de absenties van hun kind. ‘Het schendt de privacy en het opgroeiend vermogen van het kind volledig’, zegt conrector Margriet Bosman.
Johannes Visser 5
15760 2025-01-02 De slechtste baas is de baas die de baas wil worden (en meer wetenschappelijke inzichten over de baas) - De Correspondent
Omdat we een verknipt beeld hebben van wat een baas goed of slecht maakt, blijven we de verkeerde mensen baas maken. Wil je écht een goede baas? Ga dan een keer niet voor de persoon die zijn vinger opsteekt.
Michiel de Hoog 5
15789 2025-01-01 Een gelukkig nieuwjaar? Zo maak je het waar - De Correspondent
Het effect dat werken heeft op je welzijn is groot, blijkt uit de wetenschap. Ook als je er geen geld voor krijgt. En de ander heeft er ook nog wat aan. Een duidelijke win-win dus, vrijwilligerswerk.
Robert Dur 2
15793 2025-01-01 De les na vijf jaar stikstofcrisis: van uitstel komt afstel - De Correspondent
De regering had vijfenhalf jaar om haar stikstofbeleid op orde te krijgen. Vijf en een half jaar later is het probleem nog even groot. Het eerste stikstofdoel is definitief van tafel, en minister Femke Wiersma stelt haar plannen weer uit. Ze komt ermee weg, alweer. Háár stikstofdoel is bereikt.
Thomas Oudman 10
15795 2024-12-31 Feit: met feiten over migratie overtuig je niemand. Zo vertel je wél een pakkend progressief migratieverhaal - De Correspondent
Of je het nu wilt opnemen voor migranten, lhbti’ers of welke minderheid dan ook – een winnend verhaal houdt zich altijd aan dezelfde regels. Dat leerde ik van de beste progressieve campagnemakers ter wereld.
Maite Vermeulen 11
15784 2024-12-27 Op zoek naar hoop in donkere dagen? Kijk naar het verleden, zegt filosoof Roman Krznaric - De Correspondent
De geschiedenis herhaalt zich niet, maar er valt wel veel inspiratie uit te putten. In zijn nieuwe boek Geschiedenis voor morgen laat filosoof Roman Krznaric zien hoe de mens in het verleden grote uitdagingen de baas werd. Wat kunnen we daarvan leren?
Lex Bohlmeijer 2
11861 articles found so far (659,393 toots/tweets)

« First | « Previous | Next » | Last »