Artikelen van de Correspondent

idgepubliceerd @titelauteurtweets
13782 2022-09-26 Nee, je bent niet goed zoals je bent
Een fulltime carrière bestaat uit 2.000 werkweken. Hoe we die tijd besteden is een van de belangrijkste morele beslissingen van ons leven, maar op dit moment verspillen talloze mensen hun tijd in suffe, nutteloze of zelfs schadelijke banen. Er is een medicijn: morele ambitie.
Rutger Bregman 26
13779 2022-09-26 Adnan Syed is vrij. Zat de hoofdpersoon van podcast Serial onschuldig vast?
Het is een van de meestbesproken moorden van de laatste twintig jaar: de gewelddadige dood van de Koreaans-Amerikaanse middelbare scholier Hae Min Lee in Baltimore in 1999. Niet lang nadat haar lichaam werd gevonden in het grimmige Leakin Park werd Lee’s ex-vriend Adnan Syed gearresteerd.De 17-jarige jongen van Pakistaanse komaf werd veroordeeld tot levenslang op basis van een onbetrouwbare kroongetuige en rommelige belgegevens. Na 23 jaar kwamen de openbaar aanklagers eindelijk zelf tot die conclusie; Syed, nu 41, werd vorige week in voorwaardelijke vrijheid gesteld. Justitie in Baltimore heeft twee andere verdachten in het vizier.Het was journalist Sarah Koenig die de zaak in 2014 aan het rollen bracht. Haar podcast Serial verhief de audiovorm eigenhandig van gezapige radioshow tot epische true crime-vertelling en wist
Riffy Bol 2
13783 2022-09-24 Waarom deze energiehoogleraar jaloers is op de Denen (die er deze winter warmpjes bij zitten)
Hoogleraar energiemarkten Annelies Huygen houdt haar hart vast komende winter, als veel huishoudens hun rekening niet meer kunnen betalen. Maar de crisis biedt ook een kans om de markt om te gooien, denkt ze. In Denemarken is de warmtevoorziening voor een groot deel in handen van burgers. Kan dat hier niet ook?
Lex Bohlmeijer 21
13788 2022-09-24 Het Prinsjesdagdebat: een groepskunstwerk waar de hele Kamer aan meemacrameede
Op Prinsjesdag vertelde het kabinet wat het in 2023 van plan is. De oppositie in de Tweede Kamer beet de tanden stuk op alle voorgestelde koopkrachtreparaties. Werden de grote politieke keuzes besproken? Politiek dagboek over hoe zowel hoofd- als bijzaken aandacht kregen.
Marc Chavannes 13
13785 2022-09-24 Kun je van dieren houden én ze eten? Niet meer, aldus de film Knor
Van kinds af aan leren we van dieren te houden, maar we eten ze ook op. De film Knor maakt die filosofische tegenstrijdigheid op een vrolijke manier expliciet. Dieren eten? Gewoon niet meer doen. Duh.
Nina Polak 13
13790 2022-09-23 Het beste voor je kind
Over opklimmen, afdalen en ruiken.
Johannes Visser 4
13776 2022-09-23 Waarom Diederik Samsom in Brussel veel meer voor elkaar krijgt dan in Den Haag
Een nieuwe aflevering van De Rudi & Freddie Show! We hebben een lang en boeiend gesprek met Diederik Samsom. De oud-directeur van Greenpeace en ex-leider van de PvdA is nu de grote aanjager van de Europese Green Deal. Hij twijfelt geen seconde wanneer we hem vragen met welke baan hij meer impact heeft: zijn huidige.
Rutger Bregman 3
13769 2022-09-23 Een kritische maar zachtaardige documentaire over de teloorgang van links
What’s left - de puinhopen van links is een documentaire over van Juul op den Kamp en Johan Fretz over ‘de teloorgang van de sociaaldemocratie’. Of eigenlijk – in de woorden van filmmaker Fretz – een ‘popcornmovie over serieuze politiek’. Fretz wil met de film laten zien welke afslagen de sociaaldemocratische PvdA heeft genomen en welke fouten daarbij zijn gemaakt. En hoe we kwamen tot waar de sociaaldemocratie nu is beland.Fretz oordeelt hard over de gemaakte fouten, maar juist omdat hij enorm geeft om de sociaaldemocratie in het algemeen en de PvdA in het bijzonder. Hij heeft ontzag en respect voor de partijleiders én heeft kritiek op de stappen die zij vanuit hun functie hebben gezet. Dat is gedurfd, maar bovenal schaarse nuance in een gepolariseerd landschap.Uit de documentaire blijkt: het zijn net mensen, die PvdA’ers. Alleen vergeten die mensen soms voor wie ze het doen: de burgers. Wat deze leiders volgens Fretz telkens verloochenen is de haast heilige drie-eenheid van ‘verdeling van kennis, macht en inkomen’. Na op Lubachiaanse wijze het lijdenspad van links te laten zien, sluit Fretz af met de vraag: what’s left? Niet alleen om te ontdekken wat er nog over is van links, maar vooral ook om te achterhalen: waar willen we heen, wat zijn onze idealen?
Dilara Bilgiç 3
13758 2022-09-22 Zorgen voor schilderijen is strijden tegen de tijd
Een kunstenaar maakt één keer een kunstwerk; een museum moet vervolgens decennialang voor dat kunstwerk zorgen. Hoe het dat doet, leer ik van Kathrin Pilz, restaurator in het Van Gogh Museum.
Lynn Berger 5
13780 2022-09-22 Miljarden naar koopkracht? Investeer liever in dubbel glas
De miljarden om de koopkracht te stutten zijn nodig, maar het kabinet moet verder kijken dan het volgende steunpakket. En dat betekent: veel meer investeren in isolatie en het aardgasvrij maken van woningen.
Josta van Bockxmeer 8
13741 2022-09-21 De wooncrisis is veel meer dan een tekort aan betaalbare huizen
Als het om wonen gaat, zet het kabinet vooral in op nieuwbouw, blijkt ook weer uit de Miljoenennota. Maar een huis is veel meer dan een dak boven je hoofd. Laat het woonbeleid daarom beginnen bij de vraag: wat hebben mensen nodig?
Josta van Bockxmeer 3
13777 2022-09-21 Help jij mee het Nederlandse bodemleven in kaart te brengen?
De bodem – de basis van de landbouw – is nergens ter wereld zo gedetailleerd in kaart gebracht als in Nederland. Grondsoorten, korrelgroottes, chemische gesteldheid worden al een eeuw minutieus onderzocht. Maar er is één essentieel ecologisch aspect waar nog geen kaart van bestaat: het bodemleven.En laat nou juist het bodemleven de belangrijkste troef zijn om de landbouw klimaatbestendiger en minder vervuilend te maken. Minder kunstmest, meer bodemleven –
Thomas Oudman 7
13775 2022-09-21 De gasprijs omlaag wensen helpt niet: Gronings gas winnen wél
Het gas is duur, maar domweg weigeren de hoge prijs te betalen – zoals Europa overweegt – helpt niks. Want het gas gaat naar de hoogste bieder en wij zitten alsnog in de kou. Er is een oplossing voor de schaarste, eentje die nog geld oplevert ook: Gronings gas.
Jesse Frederik 67
13772 2022-09-21 Het weer, de dood, poepen in pashokjes: dragqueens Trixie en Katya bespreken de grote onderwerpen van deze tijd
Beautygoeroes, schaakvloggers, drama channels, politieke livestreamers. Wie de weg weet op YouTube kan een hoop leren. Van tijd tot tijd deel ik een opmerkelijke vondst die mij anders deed kijken. Deze keer: UNHhhh.
Vera Mulder 1
13774 2022-09-20 Liefde is niet waar je als tiener op hoopte (en dat is maar goed ook)
Aan het einde van de meeste romantische komedies hebben twee mensen elkaar gevonden en zijn alle problemen voor altijd de wereld uit. Als tiener maakte ik daaruit op dat liefde wel leuk móét zijn. Later leerde ik pas: juist in de liefde is ruimte voor verdriet en onzekerheid.
Sanne van Rij 7
13771 2022-09-20 Met koopkrachtplaatjes alleen komt Rutte IV de winter niet door
Dat het kabinet met miljarden smijt om de koopkracht op peil te houden en de minima te ontzien is noodzakelijk, maar niet voldoende. In de week van Prinsjesdag moet ook het bittere verhaal centraal staan: we betalen niet alleen voor gas en energie, maar ook voor vrijheid en democratie een hoge prijs.
Simon van Teutem 13
13767 2022-09-20 Een thriller van een tennisdocu om afscheid te nemen van Roger Federer
Hij won twintig grandslamtitels, was vierenhalf jaar aaneengesloten de nummer één van de wereld, beschikte over een souplesse waarvan menig sporter slechts kan dromen, en gedroeg zich bovenal voorbeeldig op en buiten de baan. De Zwitserse tennislegende Roger Federer (41) houdt het voor gezien na een profcarrière van 24 jaar. Aan het einde van de maand gaat hij, vlak na zijn evenzo onvergetelijke vrouwelijke evenknie Serena Williams, genieten van een welverdiend pensioen.Federers loopbaan kende vele memorabele momenten. Er was die schier onmogelijke slag helemaal vanaf de baseline, door zijn eigen benen,
Riffy Bol 2
13765 2022-09-17 Onbetaalde zorgarbeid is óók arbeid – en die zal steeds harder nodig zijn
Mijn nieuwsbrief van deze week gaat over het Integraal Zorgakkoord, mantelzorg en de loonkloof.
Lynn Berger 8
13760 2022-09-16 Tweede Kamer: stop de chaos, kom terzake, debatteer op hoofdlijnen
Op Prinsjesdag vertelt het kabinet wat het in 2023 van plan is. De Tweede Kamer krijgt daarna de kans om de cijfers tegen het licht te houden. En vooral: om hoofd- en bijzaken te ontwarren. Politiek dagboek over de noodzaak het nu eens te hebben over wat er écht toe doet.
Marc Chavannes 51
13762 2022-09-16 Wat je ziet als je uitzoomt van #sywertgate. Reconstructie van een nationale mondkapjescrisis
Vrijdag verscheen het langverwachte onderzoek van Deloitte over de zaak-Sywert van Lienden. Het rapport maakt duidelijk waarom het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in 2020 een mondkapjesdeal van 100 miljoen euro sloot met Van Lienden en zijn partners, die daar allen miljoenen aan verdienden. In deze reconstructie schetsen wij de context van deze deal, die plaatsvond in de paniekerige beginfase van de pandemie waarin de overheid maar liefst 2 miljard euro uitgaf aan beschermingsmiddelen. Kopen, kopen, kopen, luidde de politieke opdracht, zelfs nadat de inkopers zeiden dat dat allang niet meer nodig was. Het leeuwendeel van de beschermingsmiddelen ligt nog altijd te verstoffen in magazijnen. Waarom bleef de overheid maar mondkapjes inkopen? Welke rol speelden media en politiek daarin? En: was er eigenlijk wel een mondkapjestekort? Wat zie je als je uitzoomt van #sywertgate?
Maurits Martijn 4
10914 articles found so far (645,768 tweets)

« First | « Previous | Next » | Last »