Artikelen van de Correspondent

idgepubliceerd @titelauteurtweets
12159 2021-02-27 De toekomst van ons voedsel: eten wat de pot schaft
Het Nederlandse voedselsysteem moet op de schop. En grondig ook. Onder aanvoering van Imke de Boer, hoogleraar dierlijke voedselsystemen in Wageningen, heeft een team van veertien betrokken partijen een zeer ambitieus plan opgesteld. Het zit vol goede ideeën waar het nieuwe kabinet na de verkiezingen mee aan de slag kan.
Lex Bohlmeijer 33
12091 2021-02-26 De gevaren van een cosmetische ingreep aan je achterwerk (en nog 4 verhalen voor het weekend)
Elke vrijdag tippen correspondenten hun leesvoer voor het weekend. Deze week: hoe Turkije een regionale supermacht werd, de vrouw die op zoek ging naar de jongens die op de middelbare school haar naaktfoto rondstuurden, en een confronterende kaart van het Surinaamse slavernijverleden.
Rosan Smits 2
12151 2021-02-26 Coronavaccins zijn te belangrijk om aan een handvol farmaceuten over te laten
Zo snel mogelijk iedereen vaccineren. Dat is de enige uitweg uit de coronacrisis. Maar vanwege internationale patentwetten worden er veel minder vaccins geproduceerd dan zou kunnen. De volksgezondheid zou zwaarder moeten wegen dan de belangen van een handvol farmaceuten.
Ruben Mersch 25
12154 2021-02-25 Psychische kwetsbaarheid is geen zwakte, maar hoort bij het bestaan
Afwijkend gedrag zullen we nooit helemaal wetenschappelijk doorgronden. Daarom zou het beter zijn als psychiaters zich wat bescheidener opstellen, en voorbij de labels kijken naar wat een patiënt nódig heeft, zegt kinderpsychiater Floortje Scheepers.
Nina Polak 54
12153 2021-02-25 Deze jonge activisten willen meebeslissen over klimaatbeleid. Want zij maken het einde van deze eeuw nog mee
Een klimaatautoriteit. Afscheid nemen van het taboe op kernenergie. Een generatietoets om de gevolgen van klimaatbeleid voor volgende generaties in kaart te brengen. De activisten van de Jonge Klimaatbeweging zitten vol met ideeën over hoe de opwarming van de aarde beperkt kan worden tot maximaal 1,5 graad.
Elian Yahye 4
12155 2021-02-24 Waarom oorlog geen verkiezingsthema is
Als we oorlog niet zien, kunnen we er ook niets van vinden
Lennart Hofman 4
12132 2021-02-24 Meer bereikbaarheid! Sneller van A naar B! Elke partij wil het, ook al lost het geen enkel probleem op
Alle politieke partijen gaan ervan uit dat meer mobiliteit onze reistijd verkort. In de werkelijkheid gebeurt juist het omgekeerde.
Thalia Verkade 13
12117 2021-02-23 Waarom kiezers wél trouw blijven aan hun standpunten, maar niet aan partijen
Lang stemden Nederlanders volgens de zuil waar ze zich mee identificeerden: protestant, katholiek, socialistisch of liberaal. Dat was nog eens overzichtelijk. Welke rol speelt identiteit in de moderne Nederlandse politiek? Hoe bepalen kiezers welke partij bij hen past? Daarover gaan we in gesprek in aflevering 2 van onze podcast Stemmen.
Valentijn De Hingh 5
12144 2021-02-23 Iemand die ik niet ken: Nora, het zusje van Luc
Elke maand schrijf ik over een ontmoeting met iemand die ik niet ken. Twee jaar geleden schreef ik hier een brief aan Luc, het toen pasgeboren eerste kind van mijn beste vriendin. Vandaag: een brief aan zijn nieuwe zusje Nora, over wat het moederschap deed met hun moeder – en met onze vriendschap.
Vera Mulder 2
12149 2021-02-22 School gaat niet om prestaties. School gaat om relaties
De Brief van de Dag
Johannes Visser 78
12145 2021-02-22 Deze partijen kiezen voor schonere en eerlijkere (kleding)productie
Een extra lange nieuwsbrief volledig in het teken van de verkiezingen. Welke partijen nemen duurzame en eerlijke productie serieus?
Emy Demkes 3
12146 2021-02-22 De volgende pandemie wordt uitgebroed in kolossale kippenstallen
Al maanden heerst de vogelgriep. En het virus doet wat een virus doet: het muteert. In Rusland raakten voor het eerst mensen besmet met de huidige variant H5N8. Wat in elk geval duidelijk is: in de pluimvee-industrie kan de volgende pandemie ontstaan. En Nederland is daar met z’n megakippenstallen een grote kanshebber voor.
Thomas Oudman 55
12128 2021-02-22 Nu officieel van start: de Correspondent Foundation! Help jij onze maatschappelijke impact te vergroten? 
Vandaag lanceren we de Correspondent Foundation. Een nieuwe stichting om met journalistiek positieve sociale verandering in gang te zetten.
Anika de Groot 2
12139 2021-02-20 Hoe pakken we institutioneel racisme aan? Door in maart te stemmen op een kandidaat van kleur
Het is allang niet meer de vraag of institutioneel racisme bestaat in Nederland. Maar wat kunnen we eraan doen? Zaïre Krieger heeft er uitgesproken ideeën over. Belangrijke voorwaarde: betere representatie in de Tweede Kamer.
Lex Bohlmeijer 103
12134 2021-02-20 Volgens deze schrijver kunnen we maar beter heel stil zijn in het heelal
Er zouden veel geavanceerde beschavingen in het heelal moeten zijn, maar waarom zien we daar geen bewijs van? Met The Dark Forest geeft schrijver Liu Cixin een pikzwart antwoord op die vraag. Deel twee van de bespreking van de sciencefictiontrilogie The Three-Body Problem. 
Dimitri Tokmetzis 2
12001 2021-02-19 Wéér zegt de rechter: nee, Deliveroo-bezorgers zijn geen ondernemers (en nog 4 verhalen voor het weekend)
Elke vrijdag tippen correspondenten hun leesvoer voor het weekend. Deze week: de kwalijke rol van de pers in de ondergang van Britney Spears, hoe een Schotse clan geld binnenharkt met Duitse huizen, en waarom een opleiding tot epidemioloog absoluut geen garanties biedt op de juiste voorspelling van een pandemie.
Rosan Smits 1
12136 2021-02-19 De verkiezingen zouden moeten gaan over welke overheid wij wensen – tijdens én na corona 
De coronacrisis heeft blootgelegd wat al zichtbaar was: dat de overheid een ondergewaardeerde en overvraagde huissloof is voor politiek Den Haag. Maar de verkiezingen gaan niet over hoe we omgaan met de overheid en amper over het daardoor vaak rammelende coronabeleid. Politiek Dagboek over hoe de verkiezingen nog zinvol kunnen worden.
Marc Chavannes 106
12140 2021-02-19 Heb je vragen over de noodzaak van Europese eenheid? Leg ze voor aan Caroline de Gruyter
In de aanloop naar de verkiezingen op 17 maart stel ik in mijn serie Goede gesprekken een aantal onderwerpen aan de orde die van urgent belang zijn in de politiek, en dat zouden moeten zijn in de verslaggeving. Europa, of je nou voor of tegen bent, is evident iets waar we inhoudelijk over moeten debatteren, omdat het van invloed is op ons leven.Welnu, op maandag 22 februari ga ik in gesprek met Caroline de Gruyter. Zij schrijft al twintig jaar over Europa, onder andere voor NRC. En ze komt begin maart met een boek dat er verrassend nieuw licht op werpt: Beter wordt het niet. Het is – vanuit standplaats Wenen – een persoonlijke beschrijving van haar zoektocht naar de geschiedenis van het Habsburgse Rijk. Dat lijkt ver weg, maar het is feitelijk een spiegel. In dat immense oude keizerrijk in het hart van Europa waren dezelfde processen aan de gang als tegenwoordig in de Europese Unie.Het interview zal natuurlijk voor een deel over het boek gaan. En dat kunnen jullie nog niet gelezen hebben. Maar toch, als je haar journalistieke werk kent, of met Europa in je maag zit (uit liefde of haat), dan heb je wellicht een of meer prangende vragen. Leg ze voor. Dat kan hieronder of per mail: lex@decorrespondent.nl Ik neem ze mee, wellicht kan ik ze goed gebruiken bij mijn ontmoeting met Caroline de Gruyter. Dank!
Lex Bohlmeijer 2
12090 2021-02-19 ‘Quarantaine is vaak schadelijker dan een lockdown.’ Deze pedagoog waarschuwt voor het openen van de scholen
Menno Baumann hoort bij een groep Duitse wetenschappers die pleit voor een No-Covid-strategie: het virus hard terugdringen, onder controle krijgen, en dan pas versoepelingen toestaan. Hij voorspelt massaquarantaines als scholen opengaan.
Michiel de Hoog 33
12130 2021-02-18 Met deze nieuwe datawet is het wachten op de volgende toeslagenaffaire
Critici noemen het een blauwdruk voor meer toeslagenaffaires. Waar blijft de ophef over de Wet gegevensverwerking door samenwerkingsverbanden?
Sanne Blauw 50
9868 articles found so far (619,978 tweets)

« First | « Previous | Next » | Last »